Efectul Cipru: Depozitele negarantate ale firmelor, în scădere accentuată

depozite-bancareValoarea depozitelor din sistemul bancar a continuat să scadă şi în primul trimestru al acestui an, cu 2,2% anual şi 3,6% trimestrial, până la un total de 303,7 miliarde lei, a anunţat Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).

Reducerea cu11,3 miliarde lei a volumului de depozite la instituţiile de credit din România din primele 3 luni ale anului a fost determinată în cea mai mare parte de scăderea cu 10 miliarde lei a valorii depozitelor în lei deţinute de persoanele juridice la instituţiile de credit participante la FGDB.

Declinul depozitelor în lei ale persoanelor juridice a fost mult mai pronunţat pentru depozitele de peste 100.000 euro, scăderea fiind mai lentă pe segmentul depozitelor de valori inferioare acestui nivel.

Evoluţia depozitelor la sucursalele din România ale băncilor străine a fost similară celei de la instituţiile de credit participante la FGDB, valoarea acestora micşorându-se în primul trimestru al anului 2013 cu 1,1 miliarde lei, în principal din cauza reducerii înregistrate de depozitele în lei ale persoanelor juridice de valori peste 100.000 euro.

Pe categorii de deponenţi, la nivelul ansamblului sistemului bancar din România, s-a consemnat scăderea cu 14,8 miliarde lei a valorii depozitelor persoanelor juridice care nu a putut fi contrabalansată de sporul depozitelor populaţiei de 3,5 miliarde lei.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea depozitelor persoanelor fizice la instituţiile de credit din România s-a majorat cu 7,4% (+2% în termeni reali). Instituţiile de credit participante la FGDB au atras majoritatea covârşitoare a depozitelor, cu un spor trimestrial de 3,6 miliarde lei, în timp ce pe ansamblul sucursalelor băncilor străine din România acestea s-au diminuat cu 0,1 miliarde lei.

Pe componente, cele mai mari sporuri la instituţiile de credit participante la FGDB s-au înregistrat pentru categoria depozitelor în lei şi în valută, de valori sub 100.000 euro.

La sucursalele băncilor străine din România, au fost consemnate retrageri cu precădere pe segmentul depozitelor în valută de peste 100.000 euro. Unul din factorii de influenţă ai acestei evoluţii a fost reprezentat de criza din Cipru, prin efectele deciziei de taxare a depozitelor de peste 100.000 euro la băncile cipriote Bank of Cyprus şi Laiki Bank, care au fost supuse restructurării.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0