Violeta Ciurel: Solvency II va aduce o revoluţie pe piaţa asigurărilor

stire asigurari

Implementarea noilor reguli europene privind solvabilitatea – Solvency II, va aduce o revoluţie pe piaţa asigurărilor din România – vom asista la fuziuni, achiziţii şi chiar dispariţii de companii, consideră Violeta Ciurel, CEO AXA Life Insurance (foto).

“Noile reguli sunt obligatorii pentru toate ţările UE, din 2016 intrăm pe Solvency II. Vorbim în primul rând despre o nevoie mult mai mare de capital, având în vedere că sunt incluse toate riscurile asumate de asigurător – riscul de dobândă, riscul de credit, operaţional, de fraudă etc. Mai mult, în cazul Solvency II, răspunderea nu va mai fi pe companie, ci individuală, a managerului. Va fi greu pentru societăţile din România să găsească oameni calificaţi. Vom asista la un val de fuziuni, achiziţii şi chiar dispariţii de companii”, a declarat Ciurel, la Şcoala pentru jurnalişti organizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, UNSAR.

Un alt efect al noii directive europene va fi transformarea unor companii în sucursale, potrivit Violetei Ciurel. Astfel, aceste sucursale nu vor mai avea obligaţia de a raporta către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) iar despăgubirea clienţilor români în cazul unui faliment se va face prin sistemul de garantare din ţara în care are sediul compania-mamă, nu prin Fondul de garantare din România.

”Dacă o sucursală dă faliment, despăgubirile clienţilor din ţara în care funcţionează se face din Fondul de garantare din ţara companiei-mamă. Este într-un fel periculos, într-un fel benefic, depinde din ce puncte de vedere priveşti lucrurile”, a spus Ciurel, care este responsabil Secţiune de Training şi Educaţie în cadrul UNSAR.

Florin Golovatic, Resonsabil Comisia de Solvabilitate II, Membru în Comitetul de Direcţie al UNSAR şi CEO Uniqa Asigurări a arătat că noua directivă va duce la o nouă abordare a procesului de supraveghere la nivel comun european bazat pe principii economice pentru măsurarea activelor şi a pasivelor, luând în considerare multitudinea şi varietatea riscurilor la care se expune compania folosind principii comune pe baza cărora se va stabili nivelul capitalului, actualizarea metodelor de calcul al capitalului companiilor de asigurări.

Solvency II se va aplica tuturor companiilor de asigurari si reasigurari cu un volum anual de prime de peste 5 milioane euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane euro.

„Vor fi schimbări semnificative în piaţă din punct de vedere al companiilor care vor fi în stare să continue după aplicarea Solvency II (…) Ar putea fi şi schimbări majore în ceea ce priveşte tarifele sau în a vinde un anumit tip de poliţe”, a spus Golovatic. El a arătat că România are un risc foarte mare de catastrofă, astfel că pe liniile pe risc de catastrofă reasigurarea este foarte scumpă. În acest caz, asigurătorii „ar putea avea nevoie de un capital imens după Solvency II şi s-ar putea să renunţe la anumite poliţe”.

Termenul de transpunere al directivei este 31 decembrie 2015 iar cel de implementare 1 ianuarie 2016.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0