Camera Deputaților a adoptat Codul Insolvenței

stemaCDEP

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților cu 212 voturi pentru, 111 împotrivă și 8 abțineri, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat în plenul Camerei Deputaților că proiectul insolvenței supus dezbaterii Parlamentului vine în sprijinul mediului de afaceri punându-i la îndemână instrumente mai eficiente în recuperarea creanțelor, propune soluții de prevenire a abuzurilor în procedură din partea debitorului sau a creditorului, propune măsuri pentru un proces derulat într-un termen rezonabil.

„Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență supus astăzi adoptării Camerei Deputaților propune în fapt un Cod al insolvenței punând alături în mod corelat și adaptat toate reglementările ce guvernează mecanismele de preinsolvență și de insolvență adresate operatorilor economici. (…) Principalele obiective urmărite în elaborarea Codului insolvenței — îmbunătățirea cadrului normativ prin valorificarea practicii judiciare a legislației de drept comparat și a propunerilor primite de Ministerului Justiției din partea practicienilor domeniului și a mediului de afaceri” „, a susținut Cazanciuc la dezbaterile asupra proiectului.

Ministrul a mai declarat că reglementărilr în domenii ce nu au fost până acum abordate, de exemplu insolvența grupurilor de societăți s-a circumscris același obiectiv de îmbunătățire a prevederilor legale aplicabile.

”Un alt obiectiv a fost acela de a asigura un echilibru mai bun al intereselor în concurs în sensul consolidării protecției creditorului. Ultimele îmbunătățiri aduse proiectului în Camera Deputaților consolidează poziția finanțatorului care contribuie la susținerea afacerii debitorului și sporirea șanselor de reorganizare. Un alt obiectiv a fost și acela de eficientizare a procedurii insolvenței”, a mai declarat ministrul Justiției.

Conform agenției naționale de presă, potrivit expunerii de motive a proiectului, actul normativ propune o viziune integratoare incluzând într-un singur corpus legislativ generală, aplicabilă tuturor operatorilor economici, legislația specială, incidentă instituțiilor de credit și instituțiilor de asigurare/reasigurare, reglementarea insolvenței grupurilor de societăți, reglementarea insolvenței transfrontaliere. Sunt de asemenea reglementate în noua lege instrumentele de prevenire a insolvenței.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0