Am câştigat?! De economie se mai ocupă cineva?

Am câştigat?! De economie se mai ocupă cineva?

A căzut cortina peste alegerile europarlamentare. În Uniunea Europeană negocierile sunt în toi dar lucrurile par mai clare: euroscepticii au fost puşi la colţ de numărul mult mai mare al celor care doresc ca proiectul UE să îşi continue drumul.

În România, lucrurile nu sunt însă deloc la fel de limpezi. PSD a luat o bătaie aşa cum nu a mai luat niciodată. Dar trebuie să fim riguroşi, să o spunem sincer şi realist – nu Opoziţia a bătut PSD ci PSD s-a bătut singur, în aceste ultime luni. Poporul român, teama lui de întoarcere la dictatură şi de a fi scos din marea familie europeană, au contribuit la acest rezultat năucitor.

În tabăra învingătorilor, nici nu s-a uscat bine cerneala pe rezultatele de la BEC şi cele două partide au şi început să se împungă precum berbecii. Întreb acum, aşa cum am mai făcut-o de nenumărate ori: oameni buni, avem o victorie, dar ştim cert a cui e şi cum s-a câştigat partida asta? Pentru că am senzaţia că nu! Cei din PNL se bat cu pumnul în piept cât de tari sunt, fără a realiza că, de fapt, ei nu au venit în faţa electoratului cu nimic convingător. Mai mult, liderul lor, dând măsura propriei capabilităţii, se lansează într-un scandal cu miză minoră: problema impozitării veniturilor celor din IT. A trebuit să vină prin presă, câteva zile mai târziu, un alt membru PNL, să explice cu cifre concrete dezideratul liberal *orice formă de venit trebuie impozitată la fel*. Dar şi această analiză arată pe ce miză mică se bate liderul liberal! Oare acesta să fie programul de guvernare liberal? Un cumul de mize mici? PNL vrea moţiune, vrea la Guvernare: dar cu ce oameni buni? Unde vă e programul? Sau mergeţi ca Dragnea, cu el la sertar? Oamenii îi aveţi, chiar dacă în majoritate sunt doar teoreticieni! Haideţi să vedem şi ceva concret! Până nu se sufocă duduia economie de atâta creştere!

Cei care ar trebui să le fie aliaţi, USR-PLUS, câştigător, din punct de vedere al dinamicii, în aceste alegeri (au avut cea mai mare creştere procentuală) spun că nu vor la Guvernare dar că vor sprijini un Executiv al PNL şi cu cine o mai fi prin el. La o primă strigare, am spune că USR vrea să mai câştige capital electoral, lăsând corabia PSD să ia mai multă apă, dar totodată asistând pasiv cum economia se duce la fund. Din punctul meu de vedere, USR e conştientă că a câştigat exclusiv pe deviza *oameni noi* şi că e o formaţiune neomogenă, fără o doctrină şi implicit fără un program coerent de guvernare. Asta s-a văzut şi în campanie! Sper să lucreze la acest aspect cât se poate de rapid.

Revenind la marele perdant, rămas şi fără liderul suprem,  se aşteaptă tranşarea puterii. Sunt sacrificaţi câţiva pioni, să dea bine să public, în timp ce în spate luptele sunt cum nu se poate mai dure. Cine va câştiga, rămâne de văzut – e greu de pronosticat când baronii se duelează, iar atitudinea lor e schimbătoare în funcţie de privilegiile potenţiale de câştigat.

În tot acest timp, nu prea mai ştim cine se ocupă de România? Nu ne e clar cine şi cum mai guvernează, odată ce eminenţa cenuşie a planului a fost izgonită şi ea de la Palatul Victoria. Ce vedem însă, nu arată deloc bine: deficite care cresc susţinut, avertismente de la toate organismele internaţionale, zvonuri cum că nu sunt bani în buget decât pentru a acoperi cheltuielile din primele trei trimestre. Aşadar, ar trebui să ne mai gândim la semnificaţia acelui *am câştigat* care ne-a gâdilat plăcut urechile timp de câteva săptămâni. Nu de alta, dar fitilul bombei ce ticăie la baza economiei e din ce în ce mai scurt şi arde cu repeziciune.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0