Andreea Comşa: „Prima Casă” a creat o piaţă iresponsabilă

Andreea Comşa: „Prima Casă” a creat o piaţă iresponsabilă

Andreea Comşa, managing director Premier Estate Management, este de acord că programul „Prima Casă” a susţinut ieşirea din criză şi dezvoltarea de noi proiecte rezidenţiale, dar crede că a creat şi proiecte nesigure. Declaraţiile au fost făcute la Real Estate Forum, eveniment organizat de Finmedia şi de revista „Piaţa Financiară”.

Din păcate, suntem într-o piaţă în care programul „Prima Casă” a reprezentat crearea unei pieţe destul de iresponsabile. Sunt foarte multe proiecte gândite pe termen scurt, proiecte care, pe lângă faptul că nu oferă confort celor care au cumpărat în proiecte rezidenţiale, nu oferă nici siguranţă. Aceasta este marea problemă! Din păcate, nu s-au respectat toate normele. Eu am văzut foarte multe proiecte de acest gen în condiţiile în care am avut proiecte în zone limitrofe şi vă pot spune că avem o piaţă rezidenţială care pentru a ţine costurile cât mai jos şi pentru a vinde ca să se încadreze în plafonul de „Prima Casă” şi putem adăuga şi, de multe ori, lăcomia unor dezvoltatori care vor să maximizeze cât de mult profitul lor, toate acestea au creat proiecte care nu doar că nu sunt gândite pe termen lung, ci pe termen foarte scurt şi ar fi bine să fie pe termen foarte scurt pentru că dacă ar fi un cutremur sau o altă calamitate nu s-au gândit cum vor răspunde ei pentru acele probleme care vor apărea. Nu vreau să induc panică nimănui, dar am văzut acele proiecte şi ar trebui tras un semnal de alarmă pentru ca încet-încet aceste proiecte să dispară şi clienţii să fie educaţi. Şi, probabil, că se vor educa doar având opţiuni în altfel de proiecte, în proiecte responsabile care oferă mai mult. Doar prin comparaţie clienţii pot conştientiza că este mai bine să faci un efort financiar de câteva mii de euro pentru a locui într-un spaţiu care să îţi ofere tot confortul decât să te duci să cumperi ceva pe hârtie.”

Andreea Comşa a mai afirmat că „Prima Casă” a dus la crearea unei pieţe „impredictibile”, dependente de un program.

Piaţa rezidenţială şi-a menţinut dinamica după criza financiară datorită programului „Prima Casă” care a susţinut dezvoltarea de noi proiecte rezidenţiale. Astfel, pe de o parte este foarte bine că acest program a existat atâţia ani, dar, pe de alta parte, avem o piaţa rezidenţială dependentă de un program garantat de stat, care, la orice fluctuaţie, se resimte în vânzările tuturor proiectelor şi poate nici acesta nu este cel mai sănătos lucru pentru că, încet-încet, va trebui să găsim baze ceva mai solide decât existenţa unui program care atunci când se întrerupe o lună sau se termină fondurile, vânzările scad imediat. Acest lucru arată o impredictibilitate în ceea ce priveşte planul unor investitori.”, a afirmat Andreea Comşa managing director Premier Estate Management.

Aceasta a explicat şi de ce piaţa imobiliară stă mai bine acum decât înainte de criza economico-financiară din 2008.

Criza s-a terminat în sensul în care piaţa şi economia şi-au revenit, dar nu mai avem acelaşi boom de dinaine de criză. Atunci, vorbeam despre o creştere speculativă de preţuri şi despre clienţi care aveau acces la finanţare foarte facil. Acum, vorbim despre o piaţă limitată, la un plafon al programului „Prima Casă” şi al TVA-ului de 5%, prin urmare, aproape toată piaţa rezidenţială se concentrează în aceste limite, de 66.500 de euro şi de 100.000 de euro, începând cu 2016. Dar, deşi există o dinamică ridicată, nu mai are loc un boom care să îngrijoreze piaţa rezidenţială, de dezvoltări de proiecte care să nu poată fi susţinute cu finanţări de la bănci. Nu mai există riscul ca anumite proiecte să rămână nevândute”, a spus Andreea Comşa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0