ASF, o provocare pentru piaţa locală de capital

piatacapital0Evoluţia economiei, vânzarea pe bursă a unor pachete de acţiuni deţinute de stat în mari companii şi înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) reprezintă principalele provocări ale pieţei locale de tranzacţionare în 2013, arată o analiză a XTB România. În timp ce primii doi factori vor fi influenţaţi de eficienţa măsurilor economice, atât pe plan local, cât şi global, ultimul este mai uşor de controlat, deoarece este o chestiune de pură „inginerie inteligentă” în termeni de construcţie instituţională.

O provocare importantă cu care se va confrunta piaţa locală de capital o constituie desfiinţarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca urmare a integrării sale în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Deşi deadline-ul oficial este foarte apropiat -15 martie -, multe detalii se află încă în discuţie şi chiar şi noul deadline propus, respectiv 15 aprilie, nu permite realizarea unor modificări importante”, este de părere Tadeusz Kuropatwinski,General Manager XTB România. Dintre variabilele-cheie necunoscute, rolul pe care noua instituţie de supraveghere este dispusă să-l joace este determinant pentru evoluţia pieţei de capital în anii următori.

O altă provocare o reprezintă atractivitatea bursei locale, iar aceasta se află în strânsă legătură cu vânzarea unor pachete mari de acţiuni în anumite companii în care statul are deţineri importante, precum Transgaz sau Petrom. Efectul pozitiv al acestor listări constă atât într-o mai bună lichiditate, cât şi în noi acţiuni atractive pentru investitori.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0