Avertizare Eurostat – inflaţia anuală a accelerat brusc în Zona Euro, de la 1,2% în aprilie la 1,9% în mai

Inflaţia anuală din Zona Euro a crescut brusc de la 1,2% în aprilie 2018 până la 1,9% în mai 2018, potrivit estimării publicate de Eurostat, organismul de statistică la UE. Componenta cu cel mai mare impact în acest sens va fi energia, aflată în ritm accelerat de scumpire (6,1% în mai faţă de doar 2,6% în aprilie).
Din păcate, ea este urmată (deşi la o distanţă semnificativă) de o altă componentă care la noi acoperă mai mult de o treime din coşul de consum, alimente, alcool şi tutun (2,6% în mai de la 2,4% în aprilie). Şi serviciile vor cunoaşte o inflamare a tarifelor (1,6% faţă de 1,0% în luna precedentă), singurele care vor calma situaţia fiind bunurile industriale non-energetice (0,2% faţă de 0,3% în aprilie).
Reamintim că indicele preţurilor de consum din România a urcat deja la 5,22% în aprilie şi ultimul lucru de care am fi avut nevoie era o influenţă suplimentară de scumpiri venite pe calea schimburilor comerciale cu ţările din Zona Euro, cu care derulăm mai mult de trei cincimi din comerţul exterior.
Mai mult, tendinţa marcată de preţurile la energie, care sunt stabilite în cea mai mare măsură în afara Zonei Euro se anunţă a fi una de durată. Ea va afecta toate posturile de mărfuri şi servicii care includ direct sau indirect costuri de producţie şi de transport cu resurse energetice.
Impactul va fi resimţit şi prin majorarea din influenţe externe a preţurilor din România. Data prevăzută de INS pentru comunicarea evoluţiei acestora este 12 iunie.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0
Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats