BT testează o piaţă cu grad de risc ridicat, dorind intrarea în acţionariatul Victoriabank din Moldova

BT testează o piaţă cu grad de risc ridicat, dorind intrarea în acţionariatul Victoriabank din Moldova

Banca Transilvania intenţionează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participaţie iniţială de peste 39% din capitalul social al acesteia. Este pentru prima oară în ultimii zece ani când o bancă din afară Republicii Moldova îşi arata interesul pentru a intra pe respectivă piaţă.
Tranzacţia va respecta toate prevederile legii pieţei de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naţionale a României şi a Băncii Naţionale a Moldovei pentru aceasta investiţie.
Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri – BT şi BERD – vor deţine împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislaţia în vigoare, aceştia vor face o ofertă pentru achiziţionarea celorlalte acţiuni. Ca parteneri strategici, Banca Transilvania şi BERD doresc să contribuie la dezvoltarea domeniului bancar din Republica Moldova. De asemenea, vor susţine obiectivul Victoriabank, de a fi în continuare una dintre cele mai bune şi apreciate bănci din Republica Moldova.
“Suntem încântaţi să ne alăturăm BERD şi celorlalţi acţionari în demersul de a dezvolta piaţa bancară locală şi de a susţine economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o bancă solidă, bine poziţionată pe piaţa bancară din Republica Moldova. Vedem potenţial de creştere pe liniile de business pe care în mod tradiţional Banca Transilvania are o bogată expertiză – IMM, retail, microcompanii – precum şi în ceea ce priveşte serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambiţios ne bazăm inclusiv pe continuarea şi dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noştri tradiţionali.” – declară Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.
Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienţi, 1.400 de persoane în echipa şi aproape 100 de sedii. Banca se bucura de încredere mare din partea clienţilor: în iunie a.c., Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piaţa din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piaţă, de 39%. Victoriabank se remarcă, de asemenea, prin activitatea de carduri: peste 17% cota de piaţă ca număr de cârduri (aproape 285.000), aproape 25% cota de piaţă ca număr de POS-uri şi peste 37% privind rulajele cu cardul la comercianţi.
Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România şi nucleul Grupului Financiar BT. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM şi Retail. Banca are 2,2 milioane de clienţi, peste 7.000 de angajaţi şi peste 500 de sedii. Grupul BT are expertiză în Republica Moldova din 2008 datorită subsidiarei BT Leasing MD, lider de piaţă în Republica Moldova în funcţie de valoarea finanţărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0