Comenziile industriale, în creştere la final de 2016

Comenziile industriale, în creştere la final de 2016

Datele recente comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) indică accelerarea comenzilor noi în industria prelucrătoare din 2016 (de la 10.2% an/an în octombrie la 20.2% an/an în noiembrie). Evoluţia relevă premise pozitive pentru dinamica industriei interne la începutul anului curent. Aceasta este influenţată şi de ameliorarea indicatorilor de încredere în plan global, dar şi de prevederile din Noul Cod Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Dinamica anuală a comenzilor noi în industria prelucrătoare a accelerat de la 5% în octombrie la 7.9% în noiembrie 2016. Acest salt fost determinat pe fondul momentului pozitiv din sfera consumului din România şi ţările Uniunii Europene, susţinut de ameliorarea venitului real disponibil al populaţiei şi climatul favorabil din piaţa creditului.
Dinamica comenzilor de bunuri intermediare a accelerat de la 4.8% an/an în octombrie la 10.7% an/an în noiembrie. Totodată, dinamica anuală a comenzilor de bunuri de capital s-a consolidat la 6.9% în noiembrie, fapt care exprimă premise pozitive pentru investiţiile productive pe termen scurt.
Comenzile de bunuri de uz curent au stagnat în noiembrie 2016. În perioada ianuarie-noiembrie, comenzile noi în industria prelucrătoare au consemnat un avans de 7.6% an/an. Se evidenţiază avansul comenzilor de bunuri de capital cu 12.7% an/an, care exprimă premise de continuare a ciclului investiţional post-criză pe plan intern în perioada următoare.
Comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată au urcat cu 7.3% an/an, fapt care indică o continuare a climatului pozitiv în sfera consumului privat în România şi Uniunea Europeană. Comenzile de bunuri intermediare au crescut cu 1.9% an/an, iar cele de bunuri de uz curent au stagnat în intervalul ianuarie-noiembrie 2016.
Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare din 2016 au fost: calculatoare şi produse electronice / optice (7.3% an/an), echipamente electrice (8.4% an/an) alături de hârtie şi produse din hârtie (25.1% an/an). Comenzile noi au scăzut în ramurile farmaceutică (cu 11.8% an/an), metalurgică (cu 11.8% an/an), constructii metalice (cu 0.9% an/an) si chimică (cu 0.7% an/an).
Estimările macro-econometrice elaborate de către analiştii Băncii Transilvania arată că în ultimele luni dinamica tuturor comenzilor noi în industria prelucrătoare s-a situat peste nivelul potenţial. Investiţiile productive ar putea creşte cu un ritm mai puternic decât consumul privat în orizontul 2017-2019 (dinamici medii anuale de 5.4%, respectiv 3.8%).

Autor: Diana Dăscălescu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0