Conținutul piratat a dus la creșterea accentuată a programelor ilegitime de mining de criptomonede în 2018

Conținutul piratat a dus la creșterea accentuată a programelor ilegitime de mining de criptomonede în 2018

Creșterea, la nivel global, a programelor ilegitime de mining de criptomonede apărute în 2018 a făcut ca numărul de atacuri să crească cu peste 83%, mai mult de cinci milioane de utilizatori fiind atacați online în primele trei trimestre din an, comparativ cu 2,7 milioane, în aceeași perioadă din 2017. Principalii factori din spatele interesului crescut pentru criptomonede au fost instalarea și utilizarea de software și conținut nelicențiate, potrivit Kaspersky Lab.

În 2018, programele de mining de criptomonede au prevalat în fața principalei amenințări a anilor trecuți: ransomware-ul. Numărul utilizatorilor de Internet atacați cu programe de mining de criptomonede a crescut constant în prima jumătate a anului, cu un vârf în martie, aproximativ 1,2 milioane de utilizatori fiind atacați într-o lună.

Experții Kaspersky Lab au investigat contextul economic al izbucnirii febrei criptomonedelor, pentru a descoperi ce a condus la răspândirea ei la nivel global. Au analizat reglementările, prețul la electricitate în primele 10 țări vizate de programe de mining și principalii vectori de infectare pentru familiile malware cele mai răspândite.

Analiza arată că nici legislația în domeniul criptomonedelor, nici costul electricității nu au un impact semnificativ asupra răspândirii malware-ului de mining. Investigația asupra familiilor malware arată, însă, că au infectat dispozitivele mai ales păcălind utilizatorii să instaleze software piratat și conținut fără licență.

„Analiza noastră asupra mediului economic al fenomenului de mining ca activitate malware și a motivelor pentru prezența sa, foarte răspândită în anumite regiuni, a arătat o corelație clară: cu cât este mai simplu să distribui software fără licență, cu atât mai multe incidente de acest gen au fost detectate”, spune Evgeny Lopatin (foto), security expert la Kaspersky Lab. „Pe scurt, o activitate care nu este în general percepută ca periculoasă – descărcarea și instalarea unor programe dubioase – a dus la ceea ce este, probabil, cea mai importantă amenințare cibernetică a anului: mining-ul nelegitim de criptomonede.”

Alte rezultate ale reportului:

– Numărul total de utilizatori care au întâlnit programe de mining a crescut cu peste 83%, de la 2.726.491, în 2017, la 5.001.414, în 2018.

– Procentul de programe de mining detectate a crescut de la 5%, în 2017, la 8% în 2018 – din numărul total de amenințări.

– Numărul total de utilizatori care s-au confruntat cu programe de mining pentru dispozitive mobile a crescut de peste cinci ori, de la 1.986, în 2017, la 10.242, în 2018.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0