Croitoru, BNR: Trebuie să fii pregătit atunci când intri în zona euro

stire2

O ţară trebuie să fie pregătită atunci când intră în zona euro, dacă intrăm nepregătiţi este grav; ţările care au intrat nepregătite au văzut acest lucru în criză, a afirmat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, într-o conferinţă organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

“Nu poţi ceda politica monetară şi discreţionalismul politicii fiscale de acum fără să fii foarte bine pregătit”, a declarat Croitoru, la conferinţa „România şi zona Euro: Convergenţa reală versus convergenţa nominală”. Consilierul guvernatorului BNR a arătat că în condiţiile cedării politicii monetare şi a discreţionalismului celei fiscale, piaţa muncii şi piaţa bunurilor rămân singurele canale de ajustare în cazul apariţiei unor şocuri care apar din interior sau din exterior.

Croitoru a explicat că ipoteza că odată intrate în zona euro, ţările vor continua convergenţa a fost infirmată. „Nu poţi să evoluezi odată ce eşti în interiorul zonei euro. Trebuie să fi pregătit atunci când intri, pentru că într-o zonă foarte competitivă trebuie să fii solid. Grecia, Portugalia sunt experienţe care au arătat că ipoteza care a fost făcută atunci, când s-a extins zona euro la dorinţa politică, potrivit căreia fiind înăuntru se va accelera convergenţa reală, s-a dovedit a fi falsă. Este cert că aici principiul <Aruncă-l în apă, că o să înveţe să înoate> nu merge. <Aruncă-l în apă şi se îneacă sigur> este experienţa pe care au avut-o din 1999 încoace ţările din flancul sudic”, a spus Croitoru.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1