*Darea în plată*, atentat la echilibrul demografic

*Darea în plată*, atentat la echilibrul demografic

Fără îndoială, citind acest titlu vă veţi întreba ce legătură poate exista între cele două chestiuni care, la o primă vedere, se situează în planuri cu totul şi cu totul deosebite. La o analiză mai atentă însă, lucrurile se leagă extrem de simplu şi….periculos.
Despre *Darea în plată* scriam în ediţia de decembrie a *Pieţei Financiare* că este o lege ce trebuie *internată şi tratată urgent*. Între timp ea a fost readusă în forul de discuţie şi decizional şi face obiectul unor dezbateri destul de încinse zilele acestea. Cu toate că se încearcă o îndulcire a actului, cu nişte nuanţe care să nu se mai certe cu constituţionalitatea, în forma actuală pe care se lucrează rămân hibe enorme. Primul, evident, ţine de reatroactivitatea aplicării acesteia la contracte aflate în vigoare. Iniţiatorii proiectului ţin morţiş ca actul să se aplice contractelor vechi, fapt ce a ridicat şi suficient de multe suspiciuni. De aici şi desele interpretări care cataloghează actul ca fiind unul *cu dedicaţie*. Şi nu avem niciun motiv să le dăm crezare. Acum circulă alt tip de zvon: fervoarea cu care se lucrează la proiect ar ţine de iminenţa unei executări silite prin tabăra susţinătorilor. Procesul, cu sumedenie de amânări dar şi o valoare considerabilă, cuantificabilă în 6 cifre, se cam apropie de final. Şi sunt slabe speranţe să se mai poate obţine o altă amânare!
Revenind la hibe: se încearcă împărţirea persoanelor fizice în două categorii- unii care au luat credite în scop lucrativ şi alţii ca simplii cetăţeni. Din păcate această gogoriţă nu poate prinde, ac o părere personală. Şi vă spun şi de ce: atât timp cât în legislaţia românească există doar catalogarea persoane fizice şi persoane juridice, nu ma e loc de nicio altă nuanţare. Nu vom discuta de plafoane şi alte chestiuni pentru că avem încă o formă finală a actului normativ pentru a le putea pune în analiză. Merită însă să atrag atenţia asupra faptului că, dacă legea va trece într-o form vădit favorabilă unei părţi- iniţiatorii- ceilalţi nu ar trebui să se plângă prea tare atâtat timp cât o lună de zile au preferat să tacă, lăsându-i doar pe opozanţi să lucreze. Şi nu ar mai trebui acuzaţi jurnaliştii: subiectul a fost şi e fierbinte, iar dacă doar o tabără vrea să vorbească nu e vina noastră că nu putem pune vorbele ambelor tabere la un loc!
Acum să refevim şi la explicarea titlului. După cum deja a putut citi şi vedea toată lumea, primele efecte ale legii, chiar dacă ea nue încă finalizată şi operabilă, au apărut. Raiffeisen Bank a mărit la 35-40% avansul pentru creditele ipotecare, interesul pentru programul *Prima Casă* scade vertiginos (odată cu legea în discuţie garanţia statului nu mai poate fi stimulent pentru bănci, neputând fi executată). Bancherii măsoară de două ori înainte să mai dea un credit de tip ipotecar.
Pentru un avans de 5-15% cât se solicita până acum la creditele imobiliare, un cuplu de tineri avea nevoie, al venituri medii, de 5 poate chiar 10 ani de economisire pentru a strânge banii. Odată cu urcarea avansului la 35-40% ei vor trebui să-şi dubleze sau dacă nu chiar să-şi tripleze aşteptarea. Şi ce credeţi că vor face? Vor lua drumul străinătăţii. Şi ce se întâmplă dacă ne pleacă tinerii- nu punem la socoteală faptul că vor migra îndeobşte cei valoroşi? Echilibrul demografic va fi zguduit din temelii. Perspectivele unui salariat ducând în spate doi pensionari devin sumbre si în acelaşi timp realiste!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0