Din nou, „lanterna roşie” a UE: Aproape 30% dintre români nu-şi permit o maşină personală

Din nou, „lanterna roşie” a UE: Aproape 30% dintre români nu-şi permit o maşină personală

Românii figurează în statistica de profil pe primul loc în rândul cetăţenilor UE care nu-şi permit o maşină personală, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de 29,7% din populaţia totală, ne-am plasat, în 2017, detaşat înaintea vecinilor bulgari (20,6%) şi unguri (20,1%) şi cu mult peste media europeană de 7%.

Pe ansamblul Uniunii, rata persoanelor care nu îşi permit achiziţionarea unui autoturism a scăzut anul trecut cu circa o zecime (de la 7,7% în 2016). Aproape toate statele şi-au îmbunătăţit acest indicator ( inclusiv România, de la 32,9% anterior), excepţiile în materie fiind Austria (+0,4 puncte procentuale), Danemarca (+0,3pp), Luxemburg (+0,2 pp), Franţa (+0,1pp) şi Olanda (unde procentajul a rămas stabil la 6,4%).

Grafic Ponderea persoanelor care nu isi permit o masina, state UE, 2016-2017

Pentru referinţă, menţionăm că dintre statele foste colege de bloc estic care au aderat la UE, cel mai aproape de media UE se situează Polonia (7,0% exact valoarea medie) şi Cehia (7,4%), în timp ce în apropierea pragului de 10% figurează balticele Estonia (10,4%) şi Lituania (10,3%). Slovenia (3,6%) se plasează deja undeva între Spania (4,6%) şi Suedia (2,9%).

Partea proastă este că indicatorul ne plasează din nou în postura de „lantern roşie” a UE, ceea ce reflectă atât nivelul redus de dezvoltare cât şi inegalităţile relativ pronunţate la nivelul veniturilor populaţiei. Partea căreia am putea să-i spunem bună este că, oricum, nu avem nici drumuri şi nici locuri de parcare suficiente, darămite să începem să vedem cine îşi permite să cumpere carburant, să întreţină sau să-şi asigure un eventual vehicul proprietate personală.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0