Dorina Josan, director general BT Asset Management: Vedem o deschidere mai mare a clienţilor către produsele mai riscante

Dorina Josan, director general BT Asset Management: Vedem o deschidere mai mare a clienţilor către produsele mai riscante

Apariţia listărilor noi de companii şi promovarea poveştilor de succes locale pot aduce dezvoltarea pieţei de capital. Fondurile de investiţii ar deveni astfel un vehicul investiţional care să permită accesul la piaţa pentru clientii, cu costuri logistice minime şi uşurinţă decizională, consideră Dorina Josan, director general BT Asset Management.

Cum aţi caracteriza anul 2016 din punctul de vedere al evoluţiei pieţei fondurilor de investiţii?
2016 a fost un an de consolidare pentru fondurile de investiţii în general, dar a fost unul extrem de bun pentru noi ca administrator. Numărul de clienţi a crescut semnificativ, activele în administrare au înregistrat o creştere cu 25% în decursul anului. Ne-am fi dorit o pondere mai mare de investitori în fondurile mixte şi de acţiuni, însă per ansamblu suntem bucuroşi de rezultatele anului.
Cum a fost 2016 pentru BT Asset Management, pentru fondurile administrate de aceasta. Cine au fost performerii? Care ar fi în cifre imaginea actuală a companiei pe care o conduceţi?
Fondurile noastre de acţiuni au fost printre performerii pieţei locale, având fonduri cu performanţe apropiate de 10%/an. Am ajuns aşadar la 3.2 miliarde lei active la final de an şi peste 45,000 clienţi în cele 11 fonduri deschise şi închise administrate de BTAM.
Cum pot fi obţinute rezultate astfel încât fiecare investitor pe care îl aveţi să fie mulţumit, să obţină ceea ce aşteaptă?
Credem că este extrem de important să transmitem toate informaţiile legate de câştig vs. risc, orizont de timp, aşteptări, mod de funcţionare, în aşa fel încât toţi clienţii să se simtă confortabili cu alegerea făcută. Dacă reuşim o vânzare responsabilă, atunci putem avea parte de investitori mulţumiţi.Fondurile de obligaţiuni au în general portofolii cu maturităţi medii de 2-3 ani în în piaţa locală. Ţinând cont de scăderea randamentelor în ultimii ani, deţinerile istorice compensează ca randament condiţiile actuale dificile de obţinere a performanţei.
Simţiţi o schimbare de percepţie a pieţei din partea clienţilor, în materie de apetit de risc? Se vede o îmbunătăţire a orizontului pe care investitorii sunt dispuşi să plaseze economiile într-un fond?
Se confirmă apetitul la risc direct proporţional cu randamentul istoric. În ultimul an vedem o deschidere mai mare a clienţilor către produsele mai riscante, dobânzile bancare în scădere fiind un catalizator important în acest sens. Încercam mereu să promovăm un orizont de timp cât mai îndelungat, însă deşi acceptat de către clienţi, în subconştient marea parte analizează lucrurile pe termen scurt.
Ce trebuie să mobilizeze în comun jucătorii astfel încât economiile latente din conturi curente sau depozite pe termene foarte scurte să treacă sub administrare specializată?
Trebuie scoase în evidenţă avantajele unei administrări specializate, fonduri din segmente diverse, încât clienţii să realizeze că există potenţial de câştig sub o formă organizată. Mobilizarea dinspre conturile de economii către fondurile de investiţii trebuie să fie naturală, conştientizata. Orice pas făcut în zona educaţiei financiare este binevenit; conştientizarea economisirii sau a investiţiilor devine o necesitate.

Cum se vede anul 2017, printre mulţi nori negri de pe cer?
Pentru 2017 rămânem pozitivi pe zona fondurilor de acţiuni. Chiar dacă piaţa are de oferit ştiri negative în această perioadă, decizia de a înveşti în acţiuni trebuie să fie pe termen lung şi eventualele fluctuaţii să fie conştientizate. Dacă se respectă cele două reguli,suntem convinşi de performante îmbunătăţite faţă de produsele de economisire tradiţionale.
Dacă ar fi să faceţi câteva sugestii în ceea ce priveşte apariţia unor politici clare, pe termen lung, prin care populaţia să fie încurajată să investească sugestii, care ar fi acestea?
Potenţialul de economisire este puternic legat de nivelul veniturilor. Creşterea veniturilor generează şi nevoia de economisire. Dacă ar exista facilităţi fiscale pentru investiţiile de termen lung (scutiri sau reduceri de impozit la economisirea periodică / retrageri de sume la perioade lungi) am putea avea o direcţionare mai puternică a sumelor spre fondurile de investiţii, asemănător cu zona de asigurări.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0