După 5 ani, Ghiseul.ro etalează performanţe şi intră în graţiile administraţiei centrale

După 5 ani, Ghiseul.ro etalează performanţe şi intră în graţiile administraţiei centrale

dragu-ministru-finanteAstăzi, în prezenţa ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, a ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, a şefului ANAF, Dragoş Doroş, a preşedintelui APERO, Răzvan Faer şi al președintelui Agenției pentru Agenda Digitală a României, Delia Popescu, au fost aniversaţi 5 ani de funcţionare a platformei de plăţi Ghiseul.ro.

Cu acest prilej, au fost trecute în revistă realizările acestei platforme. Aproape 250 de primării acceptă în prezent plata cu cardul online a taxelor şi impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro – Sistemul Naţional Electronic de Plată Online, în creştere cu peste 30% faţă de finalul anului trecut, acoperind peste 80% din populaţia urbană şi bancarizată a României.

Apetitul românilor pentru plata online a taxelor și impozitelor locale a crescut semnificativ în 2016, având în vedere că valoarea și numărul tranzacțiilor efectuate prin Ghiseul.ro în primele patru luni însumează aproape o treime din toate plățile realizate de la lansarea platformei naționale până în prezent.

Astfel, contribuabilii au realizat în primele patru luni din 2016 aproximativ 76.000 de plăți cu cardul pe Ghiseul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane lei. Prin comparație, în perioada 2011 – 2016, pe Ghiseul.ro au fost realizate peste 250.000 de plăți în sumă de peste 70 milioane lei.

Lansat în 2011, Ghiseul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale.

În cei cinci ani de funcționare, platforma www.ghiseul.ro a înregistrat mai multe momente de referință, atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește utilizarea. Doar în ultimul an, s-a introdus eliberarea datelor de acces online, ceea ce a condus la depășirea pragului de 100.000 de utilizatori activi în luna martie 2016, plata amenzilor de circulație fără niciun drum către administrațiile locale datorită opțiunii de încărcare a copiei procesului verbal direct în sistem și transmiterii automate către primăria beneficiară, precum și plata online a taxelor și impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din București).

„Ghiseul.ro este pentru AADR un proiect asumat, cu o importanță deosebită pentru educarea financiară a populației din România și pentru dezideratul nostru de digitalizare a relației dintre cetățean și instituțiile publice. Administrarea acestui proiect împreună cu APERO s-a dovedit a fi o rețetă de succes în care am reușit să punem în comun resurse logistice și expertiză, în scopul dezvoltării și promovării sistemului. Obiectivele noastre comune sunt ca în următorii doi ani sistemul să depășească 500.000 de utilizatori unici și să acopere o gamă cât mai largă de servicii din interacțiunea cetățeanului cu instituţiile publice, atât la nivel central, cât și local. În acest moment, Ghiseul.ro este singurul sistem național dedicat persoanelor fizice, 100% online atât din perspectiva autentificării cât și a realizării plăților, care asigură interoperabilitatea bazelor de date ale instituțiilor publice locale. Ghiseul.ro este sistemul cu cei mai mulți utilizatori unici persoane fizice și acoperă cea mai mare parte din populația bancarizată din România”, a declarat Delia Popescu, președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României.

“În 2016 se împlinesc cinci ani de Ghiseul.ro, rezultat al parteneriatului dintre autorităţile publice şi mediul privat. Eforturile comune şi expertiza tuturor părţilor implicate, respectiv Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională prin AADR și APERO prin membrii săi – organizaţiile internaţionale de plată Visa Europe şi MasterCard, instituţii financiar bancare, procesatori şi integratori de plăţi electronice, producători de soft – au contribuit la succesul proiectului. Evoluţiile foarte bune din 2016 dovedesc că platforma se dezvoltă tot mai rapid, în condiţiile în care cresc atât interesul populației faţă de plăţile online, cât și preocuparea autorităţilor de a oferi contribuabililor servicii moderne de plată. Dacă primăriile vor continua să se înroleze pe platforma www.ghiseul.ro în acelaşi ritm ca în primele luni ale anului, ne aşteptăm ca până la sfârşitul lui 2016 numărul lor să crească cu 50%. Suntem încrezători că platforma se va dezvolta în continuare, implicând şi alte instituţii la nivel central şi local”, a declarat Răzvan Faer, președinte APERO.

Peste 115.000 de contribuabili și-au activat contul pe www.ghiseul.ro în perioada 2011-2016. Principalul avantaj al plăţii impozitelor şi taxelor locale online cu orice card pe Ghiseul.ro este posibilitatea de a plăti oricând şi de oriunde, fără comision. Mai mult, contribuabilii înrolați pe www.ghiseul.ro au posibilitatea de a plăti taxele și impozitele locale pentru alte proprietăți deținute pe teritoriul României, cu condiția ca municipalitatea pe raza căreia se află proprietatea să fie înrolată în sistem.

Poate că cea mai importantă realizare a proiectului după 5 ani este recunoaşterea şi adoptarea sa ca platformă de plăţi pentru taxe şi impozite de către Guvern. „Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat procedurile de înrolare pe plaforma Ghișeul.ro, iar, cel mai probabil, din toamnă, contribuabilii persoane fizice pot achita taxele și impozitele datorate în sistem online către ANAF, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0