Economia Germaniei a crescut cu 1,9% în 2016, cel mai puternic avans din ultimii cinci ani

Economia Germaniei a crescut cu 1,9% în 2016, cel mai puternic avans din ultimii cinci ani

Economia Germaniei a crescut cu 1,9% în 2016, rata cea mai puternică de creştere din ultimii cinci ani şi o îmbunătăţire faţă de anul precedent, potrivit estimărilor preliminare prezentate de Biroul Federal de Statistică şi citate de reuters.com.

Cea mai mare economie a Europei a beneficiat de creşterea consumului privat şi de creşterea cheltuielilor statului în privinţa refugiaţilor, compensând contribuţia mai slabă din comerţ pe fondul slăbirii cererii din partea partenerilor comerciali majori şi a pieţelor emergente, potrivit aceleiaşi surse.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a produsului intern brut (PIB) de 1,8% în 2016, după o rată de expansiune de 1,7% în 2015 şi de 1,6 % în 2014.

Cheltuielile casnice au crescut cu 2% anul trecut în Germania, iar cheltuielile guvernamentale cu 4,2%. Parţial, acestea din urmă au urcat ca urmare cheltuielilor făcute pentru a susşine fluxul mai mare de solicitanţi de azil din anul precedent. Investiţiile în construcţii a urcat cu 3,1%, iar cheltuielile pentru echipamente, precum maşini şi vehicule, au crescut cu 1,7%, mai anunţă presa internaţională.

Comerţul exterior a avut un uşor impact negativ asupra PIB-ului, cu o creştere de 3,4% a importurilor şi o majorare de numai 2,5% a exporturilor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0