Exporturile au susţinut creşterea economică din primul trimestru

analizaeconomica

Institutul Naţional de Statistică a comunicat datele provizorii cu privire la evoluţia economiei interne în primul trimestru al anului curent. Comparativ cu estimările flash (comunicate pe 15 mai) entitatea a revizuit în creştere datele privind evoluţia PIB, la 0,7% qoq (2,2% an/an, seria brută).

Evoluţia economiei interne în trimestrul I a fost susţinută de cererea externă netă, dat fiind faptul că exporturile au crescut cu 7,4% qoq (3,9% an/an), în timp ce importurile s-au majorat cu doar 1,7% qoq (scădere de 1,7% an/an).

Pe de altă parte, cererea internă a avut o contribuţie negativă la formarea ritmului de evoluţie a economiei în primele 3 luni ale anului: consumul privat (principala componentă a PIB) s-a contractat cu 0,5% qoq (declin de 0,2% an/an), formarea brută de capital a scăzut cu 1,3% qoq (2,8% an/an), în timp ce consumul guvernamental a consemnat un declin de 1,6% qoq (0,1% an/an).

Analizând contribuţia ramurilor de activitate la dinamica PIB, se remarcă industria, cu un avans de 1,3% qoq (2,6% an/an), evoluţie determinată de impulsul cererii externe. De asemenea, sectorul de construcţii a crescut cu 1,2% qoq (1,6% an/an). Nu în ultimul rând, creşteri importante au consemnat şi serviciile de comerţ, transport, HORECA (0,4% qoq, 3,2% an/an) şi tranzacţiile imobiliare (1,3% qoq, 2,6% an/an). Pe de altă parte, sectorul primar (agricultură, silvicultură şi pescuit) s-a contractat cu 0,5% qoq (8% an/an).
Datele dezagregate exprimă faptul că ritmul de evoluţie a economiei interne în trimestrul I nu pare sustenabil (nefiind determinat de investiţii). Practic, companiile au destocat în T1 şi au redus volumul investiţiilor. Totodată, rămâne de văzut dacă dinamica exporturilor (motorul creşterii în T1) este sustenabilă.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0