Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a plătit anul trecut despăgubiri de peste 30 mil. lei

greceanuFondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) a plătit anul trecut despăgubiri de 30,34 milioane de lei, în creştere cu doar 0,25% comparativ cu anul precedent, a declarat directorul general al FPVS, Sorin Greceanu (foto), într-o conferinţă de presă.

Suma reprezintă total plăți efectuate, pentru dosare de daună privind accidente de autovehicule provocate de autovehicule neasigurate RCA.

Despăgubirile pentru vătămări corporale sau deces continuă să reprezinte aproape 90%, mai exact 88,45% (27,18 milioane lei), din totalul despăgubirilor plătite de FPVS în calitate de Organism de Plată a Despăgubirilor.

„O analiză a evoluţiei despăgubirilor acordate de FPVS în ultimii trei ani relevă faptul că totalul acestora a fost la un nivel foarte apropiat, aproape constant, în perioada analizată, comparativ cu anii precedenţi, creşterea înregistrată fiind nesemnificativă. Despăgubirile pentru vătămări corporale sau deces continuă să reprezinte aproape 90%, mai exact 88,45%, din totalul despăgubirilor plătite de FPVS. Apelând la comparaţii, vom putea spune că, în timp ce în anul 2013 suma plătită pentru acest tip de daună a fost de 27,18 milioane lei, în creştere cu 2,3% faţă de 2012, în 2014, aceasta s-a situat la un nivel de 26,83 milioane lei, în uşoară scădere cu 1,25% faţă de 2013”, a declarat Greceanu. El a adăugat că în privinţa despăgubirilor acordate pentru daune materiale, FPVS a plătit persoanelor în drept suma de 3,50 milioane lei în 2014, ceea ce reprezintă o pondere de 11,55% din total daune plătite.

„Atât suma totală, cât şi procentajul sunt, la rândul lor comparabile cu cele din anii precedenţi, 2012 şi 2013, ceea ce arată o anumită stabilizare şi menţinere a trendului general de evoluţie înregistrat la nivelul ultimilor 3 ani”, a mai spus şeful FPVS.

La sfârşitul anului 2014, membrii FPVS au decis majorarea contribuţiei la fond, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de la 1% la 2% din primele brute încasate pe segmentul RCA, măsura urmând să intre în vigoare după primirea avizului de Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Anul trecut, numărul persoanelor despăgubite pentru vătămări corporale sau deces a fost de 693, comparativ cu 577 în 2013, iar pentru daune materiale – 377, de la 331 în urmă cu un an

Numărul dosarelor de daună avizate de FPVS a coborât la 1.294, de la 1.592 în 2013.

 

Fără intermediari

 

Sorin Greceanu a atras atenţia asupra faptului că Fondul lucrează fără intermediari. Cererea de despăgubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursală ori agenţie a oricărui asigurător care are dreptul să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) pe teritoriul României.

Directorul general al FPVS a arătat că sunt situaţii în care unii avocaţi percep chiar și 50% din despăgubirile cuvenite, spunând victimelor că nu se pot adresa direct Fondului pentru despăgubiri.

După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită dacă va fi cazul, sumele achitate, cheltuielile legate de plata acestora precum şi dobânda legală de la persoanele vinovate sau de la alte entităţi responsabile.

“Aceşti samsari ai durerii îşi îndrumă uneori clienţii să ceară despăgubiri aberate”, a spus Greceanu, exemplificând cu un caz în care soţia vătămată a cerut prin intermediul acestor avocaţi despăgubiri de la soțul vinovat neasigurat RCA. În acest caz, după ce soţia ar fi primit despăgubirea, soţul ar fi fost executat silit.

De asemenea, sunt situaţii în care despăgubirile sunt obținute în instanță după 1-3 ani de la accident şi sunt la nivelul celor propuse de Fond. „Chiar dacă sumele astfel obținute ar fi duble față de Ghid (Ghidul pentru soluţionarea daunelor morale n.r.) ele, fiind erodate de comisionul samsarilor durerii, care ajunge chiar şi la 50 – 60%, rezultatul este ca cel al unui joc cu sumă nulă pentru persoana păgubită”, a explicat Greceanu.

FPVS a fost înfiinţat în februarie 2006 şi este constituit în baza contribuţiilor companiilor autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).

Fondul acordă despăgubiri persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA.

În cazul autovehiculelor fără RCA valabil, fondul acordă despăgibuiri pentru vătămări corporale sau decese, cât şi daune materiale. Pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.

Fondul nu intervine pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de conducătorii de atelaje (căruţaşi), pietoni, biciclişti sau orice alte vehicule pentru care nu este prevăzută obligaţia legală de încheiere a unei asigurări RCA.

De asemenea, nu se fac plăţi pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de animale sălbatice şi domestice, de starea carosabilului, gropi sau urmări ale unor fenomene meteo cum ar fi polei, mâzgă, pietre căzute de pe versanţi, copaci dărâmaţi sau în cazul vehiculelor avariate în parcare de autori necunoscuţi.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0