Grup Servicii Petroliere a investit peste 44 mil. dolari în platforma de foraj marin GSP Uranus

stire business

Compania Grup Servicii Petroliere (GSP), deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a investit peste 44 milioane dolari în platforma de foraj marin GSP Uranus, din fonduri proprii şi de la EximBank.

Proiectul, derulat sub management GSP Shipyard şi supraveghere ABS, a inclus lucrări de reparaţii, de modernizare şi certificarea – obţinerea certificatelor de clasă şi statutorii care să permită exploatarea platformei de foraj în următorii 5 ani.

“Costul total al proiectului de reclasificare și modernizare a fost de 45 de milioane dolari”, a declarat Gabriel Comănescu, președinte Grup Servicii Petroliere, la evenimentul prilejuit de finalizarea lucrărilor de modernizare şi reclasificare a platformei de foraj marin GSP Uranus.

EximBank a finanţat GSP cu aproape 30 milioane dolari, pentru achiziţia şi modernizarea platformei.

La lucrările de modernizare a platformei GSP Uranus au participat aproximativ 400 de persoane, personal integral român: lăcătuşi, sudori şi tubulatori specializaţi în domeniul naval. Echipa şantierului a fost întărită cu absolvenţi de inginerie navală pentru funcţiile de tehnolog naval şi desenator naval.

Capital românesc

 

”Planurile noastre de dezvoltare includ extinderea și modernizarea flotei, menținerea companiei în topul jucătorilor din industria de profil din Marea Neagră precum și accesarea unor piețe noi. În prezent, forajul marin oferă oportunități deosebite, iar prin finalizarea lucrărilor la GSP Uranus facem primul pas spre îndeplinirea obiectivelor. Sperăm să avem şi în continuare EximBank alături de noi, o bancă ce a devenit un partener de prim rang al Grup Servicii Petroliere”, a spus Gabriel Comănescu. Oficialul GSP a mai spus că această investiție se adaugă celor de peste un miliard de euro pe care compania le-a derulat pe parcursul celor zece de ani de activitate, investiții care au permis transformarea GSP dintr-o companie românească, într-una cu notorietate internațională.

„Vorbim practic despre un proiect de investiții 100% românesc, având în vedere că atât GSP, cât și EximBank sunt entități cu capital autohton. Un proiect care arată încă o dată că EximBank are capacitatea de a susține proiecte de anvergură în domenii economice prioritare, așa cum este cel energetic”, a spus Traian Halalai, președintele EximBank.

Platforma de foraj maritim GSP Uranus este o platformă autoridicatoare cu trei picioare, de tip Marathon Le Tourneau clasa 116-C, capabilă să opereze în ape cu adâncimi până la 100m şi putând să atingă adâncimea maximă de foraj de 7.600 m. Platforma a fost construită în şantierul naval MLT Singapore, sub inspecţie de clasă ABS, a fost dată în exploatare la 1 ianuarie 1980.

Platformele de foraj marin trec cel puţin odată în timpul vieţii printr-un proces de modernizare pentru îmbunătăţirea tehnologiei şi menţinerea competitivităţii. Platforma a fost preluată de o echipă a GSP Shipyard în şantierul Lamjana din Croaţia. Prima etapă de proiect s-a desfăşurat în Croaţia şi a cuprins lucrări de pregătire pentru transport. În aceasta etapă s-au efectuat operaţiunile de scurtare a picioarelor platformei de la 135 la 105 metri pentru ca subtraversarea podurilor din strâmtoarea Bosfor să se facă în condiţii de siguranţă a traficului.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0