Hidrocentrala de la Vidraru împlineşte 50 de ani

Hidrocentrala de la Vidraru împlineşte 50 de ani

Hidrocentrala Vidraru împlineşte, anul acesta, o jumătate de veac de la darea în funcţiune.

Vidraru 1

Barajul şi centrala de la Vidraru reprezintă obiective strategice pentru sistemul energetic românesc. Energia produsă de Centrala Hidroelectrică Vidraru în cei 50 de ani de existenţă este de 17.984.344 Mwh (aproximativ producţia Hidroelectrica dintr-un an mediu hidrologic). Centrala este echipată cu 4 hidroagregate. De asemenea, atât barajul cât şi centrala Vidraru reprezintă puncte de interes pentru turiştii care vizitează Valea Argeşului.

Până acum, nu s-au făcut retehnologizări sau modificări majore la Vidraru. Singura noutate a fost instalarea unui sistem de alarmă. 2016 se anunţă însă, ca un nou început pentru perla coroanei Sistemului Energetic Naţional. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a anunţat că va retehnologiza centrala de la Vidraru. Este unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen de la noi, iar investiţia se ridică la 82 de milioane de euro, după cum a afirmat reprezentantul Administratorului Juridiar al Hidroelectrica, avocat Remus Borza. Hdroelectrica aşteaptă ofertele pentru această lucrare până la 1 august.

vidraru 4

Construirea barajului de la Vidraru a început în 1960 şi s-a finalizat în 1966. Pentru această lucrare au fost necesari 42 km de tunel subteran. S-au excavat 1,77 milioane mc de rocă, s-au turnat cca 930 de mii de mc de beton şi au fost montate 6.300 tone de echipamente electromecanice. Investiţia a depăşit la 1.600 de milioane de lei, în banii vremii, şi a fost amortizată în 28 de ani. Prin turbinele de la Vidraru, au trecut 25 de miliarde de metri cubi de apă. Barajul Vidraru se clasează acum pe locul 27 între barajele de acest tip din lume.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0