În 6 ani, numărul tranzacţiilor locale cu cardul la POS s-a triplat

cards

Într-o recentă analiză a evoluţiei pieţei cardurilor comunicată de no-cash.ro sunt subliniate câteva concluzii extrem de interesante. „Deşi portofoliul de carduri este cu numai 7% peste cel înregistrat în septembrie 2008, romanii îşi utilizează astăzi cardurile mai des şi cheltuie sensibil mai mult decât o făceau în urmă cu cinci ani. Plusul este de peste 53% la numărul de tranzacţii şi de aproximativ 59% în privinţa sumelor cheltuite”, se arată în analiză.

Practic, în primele 9 luni din 2008, cardurile din circulaţie au generat circa 200 de  tranzacţii în valoare de peste 66 mld. lei (cca. 18,2 mld. euro) faţă de peste 307 mil. tranzacţii şi volume de aproape 105 mld. lei (aproape 24 mld. euro). În medie, în primele 9 luni din 2013, au existat 22 tranzacţii/card, în valoare totală de 7.500 lei, faţă de 16 tranzacţii şi un volum de puţin peste 5.000 lei/card, în aceeaşi perioadă din 2008.

„Cea mai spectaculoasă evoluţie s-a consemnat însă în ceea ce priveşte schimbarea de mentalitate a posesorului de card, care face tot mai multe plăţi la comercianţi. În cifre absolute, numărul tranzacţiilor comerciale a crescut de aproape trei ori în perioada 2008 – 2013, ponderea lor în total tranzacţii crescând constant de la 23% la 43%”, subliniază cercetarea no-cash.ro.

Dacă din totalul tranzacţiilor cu card la bancomat se exclud depunerile de numerar, irelevante pentru analiza comportamentului utilizatorilor de card, atunci ponderea tranzacţiilor comerciale ajunge chiar la 45%. Menţinerea acestei rate de creştere, de 4% pe an, ar determina atingerea, în următorii 5 ani, a unei ponderi similare de pe pieţele mature din Europa, de peste 60%.

De asemenea, arată analiza respectivă, este interesant şi comportamentul de plată al romanilor în străinătate, care continuă să cheltuiască sume din ce în ce mai mari de bani. Potrivit datelor BNR, doar în al treilea trimestru al anului în curs, volumele tranzacţionate pe card în străinătate s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă de dinainte de criză, ajungând la peste 2,2 miliarde lei (aproximativ 0,5 miliarde euro), adică  aproape 6 mil. euro/zi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0