Influenţa celor trei „P”  asupra comeţului global

Influenţa celor trei „P” asupra comeţului global

comertul international

„Este vital ca exportatorii să acorde atenţie celor trei „P” ai riscului de export, şi anume Preţuri, Protecţionism şi Plăţi„, a subliniat Ludovic Subran, Economist-şef al Euler Hermes. „Acest lucru presupune gestionarea concurenţei de preţ la nivel mondial, protecţionismul la nivel de ţară şi riscul de neplată al clienţilor, pentru a răspunde cu succes provocării expansiunii internaţionale.”

Stagnarea creşterii economice, presiunile moderate asupra preţurilor şi persistenţa excesului de capacitate: trei motive de îngrijorare cu privire la perspectivele comerţului global care, în cel mai bun caz, sunt slabe. Aceasta este concluzia noului raport al liderului mondial în asigurarea creditului comercial, Euler Hermes: “Ce ne pregăteşte comerţul mondial?”.

„În primul rând, programele de austeritate au scufundat cheltuielile publice la nivel global, o componentă istorică a creşterii economice. În al doilea rând, volumele exporturilor şi importurilor globale s-au diminuat şi dată fiind conexiunea dintre ele, impactul asupra lanţurilor de aprovizionare este exponenţial, la rândul său slăbind creşterea globală şi comerţul. În final, şi cel mai important, creşterea consumului privat şi a investiţiilor – principalii vectori ai expansiunii comeţului – este în cel mai bun caz, modestă. Din acest motiv, comerţul mondial nu mai este un motor de creştere al PIB-ului global, doar acompaniază. ” a declarat Wilfried Verstraete, Președinte al Consiliului de Administraţie al Euler Hermes,

Euler Hermes estimează pentru acest an o creştere a comerţului internaţional nominal de doar 1,8% şi de 4,5% în 2016, o fracțiune a +12%, expansiunea comerţului global văzută anual între 2001 şi 2008. Raportul anticipează că presiunile negative asupra preţurilor (petrol, schimburi) conduc la un deficit de 560 miliarde dolari din comerţ numai pentru anul 2015, în timp ce redresarea la nivel mondial pe piaţa bunurilor şi serviciilor întârzie să apară, luptându-se încă la şapte ani de la criza financiară. Riscul apariţiei şi dezvoltării unui „cerc vicios” rămâne de actualitate: presiunile deflaţioniste se intensifică, iar marjele operaţionale se erodeată până la punctul în care, preţurile de consum sunt atât de mici, încât companiile se luptă pentru a-şi menține profitabilitatea.

Ca urmare, ţările au un apetit în creştere pentru stimularea cererii interne, printr-un accent mai mare pus pe încrederea internă, în timp ce în paralel fiecare încearcă să stimuleze exporturile. Acest lucru măreşte riscul unui protecţionism mai mare sub forma războaielor valutare, controlului tarifelor şi al altor măsuri comerciale restrictive.

Pe de altă parte principalii câştigători ai exportului sunt de aşteptat în Asia, cu 221 miliarde dolari în exporturi nete suplimentare în timpul anului 2015. La nivel global, China va depăşi SUA cu cel mai mare câştig într-o singură ţară, urmată de Germania, Japonia şi Coreea de Sud. Întârziaţii în export includ Brazilia şi Chile, ca urmare a scăderii preţurilor produselor de bază, în timp ce Portugalia şi Ungaria sunt lovite de lipsa competitivităţii.

Euler Hermes decupează acele ţări care au atât o creştere ridicată precum şi un risc comparativ mai mic, cum ar fi Estonia şi Coreea de Sud – care sunt printre „cele 15 delicatese„. Se recomandă prudenţă pentru exportatorii care se aventurează în „pieţe deja pline”, cum ar fi Canada, Elveţia şi Australia – care apar tentant de sigure, dar oferă o creştere scăzută neinspirată.

Sectorul-înţelept, cel mai mare pierzător va fi energia, cu o scădere de 400 miliarde dolari în exporturi numai în 2015. Cu toate acestea, produsele chimice vor beneficia de recuperarea sectorului de producţie şi reducerea costurilor energiei; electronicele vor câştiga din creşterea cererii din Asia; iar cererea robustă pentru bunuri de capital în ţările în curs de industrializare, va ridica sectorul utilajelor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0