Investiţiile globale în energia verde au ajuns la cel mai mic nivel al ultimilor 3 ani

Investiţiile globale în energia verde au ajuns la cel mai mic nivel al ultimilor 3 ani

Investiţia globală în energia verde a scăzut până la cel mai redus nivel al ultimilor trei ani din cauza cererii tot mai scăzute din China, Japonia şi Europa, anunţă Bloomberg.

Cheltuielile cu energia verde au fost de 42,4 miliarde dolari în trimestrul al treilea din 2016, în scădere cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este cel ai mic nivel din primul trimestru al anului 2013, când cifra era de 41,8 miliarde de dolari, potrivit unui raport citat de Bloomberg.

Finanţarea pentru instalaţiile de enrgie solară şi eoliană s-au scufundat după ce guvernele au tăiat stimulentele şi costurile pentru energia curată, a afirmat Michael Liebreich, fondator şi preşedinte al Consiliului Consultativ al unei companii de cercetare cu sediul la Londra, o unitate a Bloomberg.

Valoarea totală a investiţiilor pentru acest an este pe cale să fie „mult sub” recordul de anul trecut, de 348,5 miliarde dolari, potrivit New Energy Finance.

Cifrele pe trimestrul trei al acestui an sunt îngrijorător se jos comparativ cu trend-ul discret pe care l-am văzutîn primele două trimestre, a mai afirmat Michael Liebreich. “Pieţe-cheie precum China şi Japonia iau o pauză pentru o respiraţie adâncă”, a adăugat acesta.

Unul dintre motivele declinului abrut al investiţiilor în energia verde l-a reprezentat încetinirea determinată de cheltuielile mari pe eolinele offshore în prima jumătate a anului, notează bloomberg.c om. Investitorii au turnat peste 20 de miliarde de dolari în fermele eoliene offshore din Europa în primul şi al doilea trimestru, „un record fugar”, potrivit lui Abraham Louw, analist New Energy Finance. Acest lucru a fost urmat de o „acalmie de vară”, cu 2,4 miliarde de dolari cheltuiţi în al treilea trimestru.

În timp ce investiţiile în noi proiecte s-au scufundat, o uşoară undă de lumină pentru această industrie au reprezentat-o capitalul de risc şi fondurile de capital privat pentru startup-urile din nou tehnologie, care au urcat cu 73%, la 3,2 miliarde dolari. Suma include mai mult de 2 miliarde de dolari din partea a două companii din China care dezvoltă vehicule electrice şi 220 de milioane de dolari din partea unei companii americane care investeşte în energia solară, mai scrie blooberg.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0