Isărescu: Cercul vicios pensionari/salariaţi nu s-a schimbat de 14 ani

isarescuRomânia este prinsă de cel puţin 14 ani în cercul vicios dat de numărul mare de beneficiari ai sistemului de pensii şi numărul mai mic de contribuabili la acest sistem, şi nu se vede nicio îmbunătăţire în acest sens, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în la ediţia a XII-a a evenimentului „Mugur Isărescu şi invitaţii săi”.

La această ediţie, organizată în format “masă rotundă”, au fost invitaţi să îşi confrunte ideile pe tema “Cercurile vicioase și cercurile virtuoase în economia românească”: Lucian Anghel, Preşedinte BCR Pensii, Radu Crăciun, Economist şef BCR, Ionuţ Dumitru, Preşedinte al Consiliului Fiscal şi Florian Libocor, Economist şef BRD-GSG.
„Avem clar un cerc vicios: cinci milioane de beneficiari la pensii şi doar patru milioane şi ceva de contribuabili. Nu este nou! Prima data am ridicat această problemă în Parlamentul României în calitate de premier. Sunt 14 ani de atunci şi, dacă vă uitaţi la cifre, nu se vede nicio îmbunătăţire.
Nu poţi să tragi de acest sistem decât dacă ai un raport de 1 la 1”, a explicat Isărescu.
Guvernatorul a amintit şi de “cercul vicios al inflaţiei” din care România a reuşit să iasă abia după 20 de ani.
“Cercurile vicioase din prezent sunt minore, dar trebuie să ieşim din ele”, a spus guvernatorul BNR.
Isărescu s-a referit şi la “cercul vicios” al evaziunii fiscale, spunând că cea mai mare problemă generată de acest fenomen este că distruge piaţa. Potrivit guvernatorului, un evazionist de TVA are un avantaj de 24% în faţa concurenţei, astfel încât “rade tot în jurul lui”.
Guvernatorul BNR a comentat şi propunerea de a se reveni la sistemul de impozitare globală, ca o soluţie pentru echilibrarea sistemului de contribuţii sociale, amintind însă că la acest sistem s-a renunţat pentru că era greoi pentru că nu existau sisteme electronice. “Nici după 14 ani nu avem sisteme electronice”, a precizat guvernatorul, spunând că şi în prezent contribuabilul vine cu banii şi cu teancul de documente în capitala de judeţ pentru a-şi plăti impozitele.

Evaziunea fiscală a ajuns la 16% din PIB în 2013

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal a vorbit despre două cercuri vicioase în domeniul fiscal-bugetar: Cercul vicios al economiei neobservate şi Cercul vicios al raportului scăzut contributori / beneficiari în sistemele de asigurări sociale.
Consiliul Fiscal estimează evaziunea fiscală pentru 2013 la 16% din PIB, din care 12,2% din PIB provine doar din TVA, faţă de 13,8% cât a estimat pentru 2012, în timp ce gradul de colectare este foarte scăzut, de sub 60% din obligaţiile bugetare.
“Spargerea evaziunii fiscale presupune toleranţă zero la acest flagel. Un nivel de 16% din PIB atinge siguranţa naţională, viitorul acestei ţări. Aşa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii. Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondială, dar rezultatele se lasă aşteptate”, a spus Dumitru. El a arătat că din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliul fiscal, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depăşind 80%.
Gradul de colectare a veniturilor bugetare de sub 60% este cauzat şi de birocraţia excesivă din România, care se situează pe poziţia 146 din 148 din ţări în ceea ce priveşte efectele taxării faţă de motivaţia de a muncii şi investiţii.
Dumitru a mai arătat că, în standarde europene, veniturile sunt foarte mici, respectiv 32,7% din PIB versus 42,7% media europeană. El a precizat că din 90′ până în prezent, România s-a apropiat cu veniturile de 35% din PIB doar în 1999 şi 2007, în timp ce veniturile fiscale au trecut o singură dată peste 30% din PIB.

Dependenţa de consum crează dependenţă de fluxuri de capital

Lucian Anghel, preşedinte BCR Pensii, a prezentat două soluţii pentru conturarea unui cerc virtuos, dar a vorbit şi despre cercurile vicioase.
„Dacă ne-am gândi la şansa unei ţări de a crea un loc de muncă şi de a creşte nivelul de trai pentru populaţie, ac est lucru se realizează mult mai uşor în cadrul unui cerc virtuos. Ar fi ideal să creăm un astfel de cerc virtuos. Crearea de locuri de muncă – şi acest a va fi cel mai greu obiectiv de atins în Europa, nu doar în România, pentru următoarele decenii – ar putea fi realizată în principal prin investiţii. Acest lucru ar putea asigura creşterea sustenabilă a nivelului de trai pentru cât mai mulţi români”, a spus Lucian Anghel.
Potrivit pre;edintelui BCR Pensii, presiunea reducerii deficitului bugetar ne forţeză pe viitor să reducem din investiţiile în economia naţională.
„Faptul că peste două treimi din formarea PIB rezultă din consum ar putea să semnaleze un cerc vicios fiindcă dependenţa într-o manieră atât de mare de consum crează dependenţă de fluxuri de capital de economisire externă şi nu ar fi bine, pe viitor, să forţăm creşterea consumului”, a spus Anghel, adăugând că trebuie să găsim soluţii pentru stimularea investiţiilor productive care să genereze valoare adăugată în economie pe termen lung.
Un alt argument pentru care ar trebui să găsim orice soluţie posibilă să creăm investiţii în economia naţională este îmbătrânirea demografică a României, a mai spus Anghel.

Exemplul Poloniei

Radu Crăciun, economist şef BCR, a prezentat Lecţiile creşterii virtuoase poloneze şi faptul că România, din păcate, nu a folosit aceste lecţii.
„Într-adevăr, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze, este faptul că tema comparaţiei cu Polonia, despre care se vorbește destul de mult, nu este o temă nouă, Polonia fiind aproape de noi în ultimii 15 ani. Modelele ei de succes au existat în această perioadă, când noi am discutat despre ideile bune de-acolo și cum am putea să le folosim”, a spus Radu Crăciun.
Economistul şef al BCR a arătat că deşi s-a vorbit mult despre exemplul Poloniei, România nu am folosit nimic dein experienţa pozitivă a polonezilor. „Ce ne face să credem că vom folosi de-acum încolo, chiar dacă noi continuăm să vorbim despre acest subiect? Merită, însă, să vedem care au fost modelele de succes din această țara și sperăm că în cele din urmă vom reuși și noi să le aplicăm și să ne mișcăm în aceeași direcție”, a spus Crăciun.

Fără economii şi investiţii nu avem productivitate

Florian Libocor, Economist şef BRD-GSG, a vorbit despre cercul vicios al sărăciei cum se poate ieşi din acest cerc.
„Referitor la cercul vicios al sărăciei, indiferent de abordări, concluzia este că fără economii şi investiţii nu putem să avem productivitate. Puteţi privi productivitatea ca acea celulă din care se formează corpul PIB-ului, dacă putem să îi spunem aşa”, a spus Libocor.
Referitor la ieşirea dintr-un cerc vicios, economistul şef al BRD a arătat că este nevoie de intervenţie unui factor exogen. Potrivit lui Libocor, un stat poate ieşi din cercul vicios al sărăciei şi intra în cercul virtuos al dezvoltării – creştere economică sustenabilă -, dacă prin politicile economice aplicate, alocă mai multe resurse investiţiilor, educaţiei, dezvoltării profesionale şi asigura un spor demografic echilibrat şi sustenabil.
„Pentru a rupe un cerc vicios trebuie să intervină un factor exogen, un impuls, o decizie, o măsură. Altfel, probabilitatea foarte mare este să ne învârtim în acelaşi cerc vicios. Odată ce acestă intervenţie are loc, se poate trece într-o zonă virtuoasă a dezvoltării”, a economistul şef al BRD.
Mai multe detalii despre tematica discutată în cadrul evenimentului „Mugur Isărescu şi invitaţii săi” veţi găsi în ediţia iulie-august a revistei Piaţa Financiară.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0