Iulia Scavo este cel mai bun somelier din România

Iulia Scavo este cel mai bun somelier din România

Seara de 26 septembrie a marcat un moment important în industria vinului prin desfășurarea finalei Trofeului Someleriei 2018. În cadrul evenimentului de la Hotel Pullman juriul, format din reprezentanți de seamă din industria românească, cât și internațională au acordat marele premiu celui mai bun somelier din Romania, Iulia Scavo (foto centru).

În finală au concurat 4 candidați, dintr-un total de 12 concurenți înscriși, după o prima etapă a competiției ce a avut loc la Hotel New Montana din Sinaia. Aceștia au venit la București pentru a demonstra juriului calitățile, pasiunea și abilitățile și pentru a încânta publicul cu un specatcol încărcat de pasiune. Probele propuse în finală au fost complexe și create special pentru a evidenția rafinamentul, experiența și pregatirea de top a celor patru finaliști: analiză meniu, degustare vin în orb, decantare și servire vin, precum și simularea interacțiunii dintre client și somelier în restaurant. În urma jurizării atente, a fost desemnat cel mai bun somelier din Romania: Iulia Scavo, marea câștigătoare, urmată de Marian Muntean, Filip Florian Zota și Ionuț Andrieș, clasați pe locurile I, II și III.

Caștigătoarea marelui premiu, un somelier cu o experiență de 10 ani, a dat dovadă de o cunoaștere amănunțită a băuturilor, o paletă largă de informații complementare acestui domeniu și o ușurință uimitoare în comunicarea cu clientul, facilitată de excelenta stăpânire a limbilor engleză, franceză și română. Pasiunea Iuliei este evidentă în modul în care aceasta vorbește despre somelerie:

Vinul este cultură, patrimoniu, vibrație dar si corpuscul condensat ce dă sete de cunoaștere. În acest microcosmos corpuscular se ascunde un univers care surprinde cu fiecare carte deschisă, fiecare peisaj viticol contemplat, fiecare om in spatele unei povești cu vinuri, și mai ales cu fiecare pahar degustat. O lume întreagă într-un pahar de cultură, cu istorie, geografie, geologie, științe exacte sau naturale, chimia noastra intrinsecă, rigoarea matematică a științei viti-vinicole, hazardul majestuos al naturii, dar și un spirit ce se asociaza în mod fericit cu artele vizuale, auditive, și evident arta culinară. O sumă de elemente prețioase în care m-am regasit pas cu pas de zece ani pentru a mă pierde pentru totdeauna cu pasiune! ”.

De origine din România, Iulia Scavo a terminat facultatea de matematică și inginerie din Lyon. Pasiunea pentru somelerie a fost mai puternică, fapt ce a dus la urmarea unor cursuri de specialitate și a unui master în marketingul băuturilor. Experiența și-a spus cuvântul și de-a lungul timpului a reușit să cucerească nu numai juriul Trofeului Someleriei, ci și juriul marilor competiții internaționale, fiind în momentul actual deținătoarea a peste 17 trofee la cele mai importante competiții din lume.

Marele premiu din cadrul competiției Trofeul Someleriei 2018 oferit cu sprijinul Alexandrion Group, îi va da posibilitatea să reprezinte la cel mai înalt nivel România. Pe lângă reprezentarea la nivel international, Iulia vrea să aibă un rol activ în industria vinurilor pe plan local, având un plan ambițios de organizare de trainguri pentru tinerii somelieri, de a împărtăși toate cunoștințele asimilate până acum în vederea lansării și propulsării în industrie a celor mai talentați și pasionați români.

Prin organizarea Trofeului Someleriei dorim să promovăm această industrie și să ne asigurăm că primește susținerea de care are nevoie. Suntem mândri să fim parte componentă în dezvoltarea unui domeniu poate nu atât de promovat în țară, dar atât de respectat pe plan internațional și să oferim o rampă de lansare pentru cei mai talentați și dedicați somelieri. În seara aceasta, cei patru finaliști au oferit un adevărat spectacol, toți fiind la un nivel avansat în arta someleriei. Avem încredere că Iulia ne va reprezenta atât pe plan local, cât și pe plan internațional, la cel mai înalt nivel” , a declarat Răzvan Vasile, CEO, Alexandrion Trading.

Alexandrion Group este lider în producția și distribuția de băuturi alcoolice din România. Grupul este format din Distileriile Alexandrion şi Distileriile SABER 1789, care, împreună, înglobează o istorie de peste 200 de ani în industria locală a băuturilor spirtoase și au creat unele dintre cele mai puternice brand-uri din România, recunoscute atât pe plan intern, cât şi internaţional pentru calitatea și rafinamentul lor. Portofoliul de produse proprii cuprinde toate categoriile de băuturi spirtoase cerute pe piață, inclusiv băuturi tradiţionale româneşti și produse internaționale. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Alexandrion 5* şi 7*, Alexandrion 100, ediție specială dedicată Centenarului, faimosul vinars Brâncoveanu XO, VS şi VSOP, lichiorul de fructe SABER Elyzia, distilatul de fructe Zolmyr, Vodka Kreskova, dar şi alte produse care au asigurat companiei poziția de lider pe piața băuturilor spirtoase şi tradiţionale din România. Brandurile aflate sub umbrela Alexander (Alexander Vodka, Alexander Lemon şi Alexander Gin) au intrat în portofoliul companiei, prin achiziţie, la începutul anilor 2000. Portofoliul grupului s-a dezvoltat în 2018 cu vinuri liniștite și spumante premiate, după ce compania a achiziționat alte șase companii din domeniul producției de vin din România.

Asociația Somelierilor din România (A.S.R.) este o asociaţie profesională, non-profit, singura din România afiliată la Asociaţia Internaţională a Somelierilor (A.S.I.). A.S.R. îşi propune să reprezinte somelierii şi iubitorii de somelerie români, să le ofere sprijin acestora, sa promoveze valorile si calitatea în acest domeniu, prin antrenarea membrilor în activităti specifice interne şi internationale. Pe plan naţional, Asociația participă la educarea publicului prin intermediul membrilor săi, iar prin afilierea internațională, îşi perfecţionează normele proprii şi standardele profesionale la nivelul exigenţelor internaţionale în domeniu. Pe plan competițional internațional, A.S.R. se bucură, prin Iulia Scavo, de rezultate remarcabile: locul 3 in Europa, locul 5 in lume, locul 1 in Europa Centrala și locul 1 în lume la ape minerale.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0