Moment istoric în Brazilia: Dilma Rousseff a fost destituită. Ce urmează?

Moment istoric în Brazilia: Dilma Rousseff a fost destituită. Ce urmează?

După 13 ani de domnie a stângii în cea mai mare ţară din America Latină şi după nouă luni al unui proces istoric, Dilma Rousseff a fost destituită de Senatul brazilian cu 61 de voturi la 20 după ce a fost găsită vinovată de falsificarea conturilor publice, anunţă presa internaţională. Fostul său vice-preşedinte conservator, Michel Temer, a devenit noul şef de stat interimar al Braziliei. Mandatul său expiră la sfârşitul anului 2018, când vor avea loc noi alegeri legislative şi prezidenţiale.

Dilma Rousseff şi-a păstrat drepturile civile, ceea ce înseamnă că va putea candida pentru mandate de senator sau deputat, dar nu şi la preşedinţie în 2018, pentru că a fost aleasă deja pentru două mandate consecutive.

La vremuri noi, provocări pe măsură pentru preşedintele interimar! Michel Temer, 75 de ani, a promis, în prima reuniune a cabinetului său, „să repună Brazilia pe drumul cel bun”, potrivit presei internaţionale.

Cum arată economia ţării pe care el o conduce acum?

Economia Braziliei s-a contractat între aprilie şi iunie, dar investiţiile au crescut pentru prima dată din 2013 şi au alimentat speranţele unei redresări modeste, potrivit reuters.com.

Produsul intern brut a pierdut 0,6% în trimestrul doi comparativ cu primul trimestru, potrivit statisticilor oficiale. Iar investiţiile au crescut cu 0,4%, după 10 trimestre de contractare.

Optimismul pare însă, că revine încet-încet în Brazilia după cea mai mare recesiune a ţării ceea ce  poate ajuta popularităţii preşedintelui Michel Temer. Acesta se pregăteşte să propună reforme pe piaţa pensiilor şi a forţei de muncă, reforme pe care investitorii le văd drept cruciale pentru a repoziţiona naţiunea drept un star pe pieţele în curs de dezvoltare, mai notează reuters.com.

Încetinirea creşterii economice, una dintre cele mai severe ale lumii de la declanşarea crizei economico-financiare în 2008, a lăsat fără locuri de muncă 1,7 millioane de oameni în ultimele 12 luni şi costă statul brazilian în rating-ul său de credit de grad investiţional câştigat cu greu. Este de aşteptat ca economia să se conctracteze cu mai mult de 3% anul acesta înainte de o creştere de 1,2% anul viitor, potivit previziunilor reactualizate în ultimele săptămâni.

Economia deja răspunde la schimbările guvernamentale,” a afirmat Cristiano Oliveira, economist-şef Banco Fibra, care se aşteaptă ca economia să îşi revină cu 2,1% în 2017, mai notează reuters.com.

Previziunile sale au în vedere aprobarea reformelor economice în Congres şi o serie de reduceri ale ratei de dobândă în lunile care urmează.

În timp ce investiţiile şi producţia industrială semnalează o revenire iminentă, şomajul va continua, probabil, să treneze consumul, care reprezintă cel mai mare randament al Braziliei. Consumul a pierdut 0,7% în al doilea trimestru, a şasea scădere consecutivă.

Un curs de schimb mai puternic poate, de asemenea, să limiteze creşterea Braziliei în trimestrele viitoare făcând bunurile locale mai puţin competitive, mai scrie reuters.com.

Importurile au crescut cu 4,5% în al doile trimestru, depăşind creşterea exporturilor, pe o piaţă cuprinsă de optimism pe seama punerii sub acuzare a fostului preşedinte, Dilma Rousseff.

Provocările afişate în faţa noii echipe economice sunt mari. Toate pariurile sunt pe investiţii, deoarece consumul familial, cheltuielile guvernamentale şi exporturile tind să aibă un efect neutru în cel mai bun scenariu de caz,” a afirmat Andre Perfeito, economist-şef Gradual Investimentos, citat de reuters.com.

Produsul intern brut al Braziliei a scăzut cu 3,8% faţă de anul anterior, potrivit datelor oficiale citate de presa internaţională.

Preşedintele interimar, Michel Temer, participă, zilele acestea, la summit-ul G20 din China, primul ţinut în această ţară, unde speră să restabilească încrederea în economia Braziliei.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0