Moody’s a crescut ratingurile Alpha Bank România pentru depozite

Moody’s a crescut ratingurile Alpha Bank România pentru depozite

Agenţia internaţională de rating Moody’s a revizuit în creştere ratingurile pentru depozitele pe termen lung în lei şi în valută ale Alpha Bank România, de la ”Ba3” la ”Ba2”, precum şi calificativul pentru soliditate financiară (BCA) de la ”b2” la ”b1”. Perspectiva de rating pentru depozitele pe termen lung a fost schimbată de la pozitivă la stabilă.
Decizia vine după revizuirea în creştere a ratingurilor băncii mama din Grecia, Alpha Bank AE (ratingul pentru depozite revizuit în creştere la Caa1 stabil, de la Caa2 pozitiv; BCA revizuit în creştere la caa1, de la caa2).
Ratingul atribuit pentru profilul financiar al Alpha Bank România (ba2) reflectă solvabilitatea şi profitabilitatea îmbunătăţite, precum şi rezilienta demonstrată de-a lungul timpului, în ciuda dificultăţilor legate de finanţare şi capitalizare cu care s-au confruntat băncile din Grecia.
Banca avea un nivel al creditelor neperformante de 5.95% la septembrie 2018, mult în scădere faţă de 13.3% la decembrie 2016 şi în linie cu valoarea acestora la nivelul sistemului bancar românesc, de 5.6% la septembrie 2018. Alpha Bank se afla la finalul anului 2018 pe poziția a opta a clasamentului băncilor după mărimea activelor, având o cotă de piață apropiată de 4%, fiind cel mai amre jucător din actegoria băncilor considerate medii conform criteriilor de clasificare ale BNR.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0