Nicolae Cinteză, la Forumul Bancar Român: Sistemul bancar va încheia 2013 cu profit

stire bancar

Sistemul bancar va încheia acest an cu profit, după ce la nivelul lunii octombrie instituţiile de credit au avut un rezultat pozitiv consolidat de peste 1,6 miliarde lei, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, la Forumul Bancar Român, organizat de Finmedia cu sprijinul ARB.

„În octombrie băncile au avut un profit de peste 1,6 miliarde, după ce făcuseră 1,5 miliarde la jumătatea anului. Sigur vor încheia anul cu profit”, a afirmat Cinteză, după un forum bancar. El a arătat că circa jumătate dintre instituţiile de credit din România vor fi profitabile pe ansamblul întregului an, iar restul vor înregistra pierderi, însă sistemul va fi pe profit.

Cinteză a spus că băncile vor înregistra în noiembrie şi decembrie o creştere foarte mare a provizioanelor, pe de o parte ca urmare a controalelor BNR la jumătate din instituţiile de credit, iar pe de altă parte ca o anticipare a reevaluării colateralului dispusă de Banca Central Europeană.

Pe de altă parte, băncile vor fi nevoite să constituie provizioane pentru creditele neperformante, în urma unor controale efectuate de banca centrală la 20 dintre instituţiile de credit şi finalizate recent.

Şeful Supravegherii din BNR a explicat că banca centrală a efectuat verificări în sistemul bancar întrucât existau suspiciuni că băncile rambursau prea repede resursele atrase de la băncile-mamă, suspiciuni care s-au adeverit.

Cinteză a precizat că banca centrală va încuraja restructurarea creditelor în sistemul bancar, însă doreşte ca băncile să-şi recunoască acele împrumuturi neperformante, respectiv pierderile, nu să le „ascundă sub preş”.

În ceea ce priveşte rata creditelor neperformante, Cinteză a arătat că aceasta a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, directorul direcţiei de supraveghere din BNR precizând că nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.

Sectorul bancar românesc a înregistrat în primele opt luni un profit de 1,5 miliarde lei, în creştere cu 30% faţă de iunie, când ajunsese la un rezultat de 1,15 miliarde lei, după ce anul trecut a consemnat pierderi cumulate de 2,3 miliarde lei, pe fondul creşterii provizioanelor.

În sistemul bancar românesc activează 41 de instituţii de credit, odată cu intrarea pe piaţa românească a băncii TBI Bank EAD Sofia în primul trimestru.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0