O nouă emisiune de obligațiuni International Investment Bank debutează la Bursa de Valori București

O nouă emisiune de obligațiuni International Investment Bank debutează la Bursa de Valori București

  • International Investment Bank a atras 500 milioane lei, printr-o emisiune de obligațiuni cu maturitate de 3 ani, la o dobândă de 3,98% pe an, cel mai mic cost obținut vreodată de către IIB aferent unei emisiuni de obligațiuni în monedă locală.

  • Este al cincilea an consecutiv în care IIB atrage finanțare prin intermediul BVB; valoarea sumelor atrase în cei 5 ani se apropie de 2,2 miliarde lei (467 milioane euro).

International Investment Bank (IIB) a atras recent o nouă rundă de finanțare pe piața de capital din România, pentru al cincilea an consecutiv. Obligațiunile, cu o maturitate de 3 ani și o dobândă fixă de 3,98% pe an plătibilă anual, au fost listate, joi, 7 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu simbolul bursier IIB22. Emisiunea cuprinde 50.000 de obligațiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, ceea ce înseamnă o valoare totală de 500 milioane lei (105 milioane euro).

Suntem mândri de rezultatul acestei emisiuni de obligațiuni. Acest rezultat demonstrează în mod clar încrederea comunității investiționale internaționale în strategia Băncii și este, evident, un semn al recunoașterii IIB ca o instituție de dezvoltare multilaterală localizată în Europa”, a spus Nikolay Kosov, Chairperson of the IIB Management Board.

Ne bucurăm că a devenit deja o tradiție ca International Investment Bank să atragă finanțare de pe piața de capital din România și că ei văd în BVB un partener pentru finanțare. Sumele atrase de instituția financiară, alături de alte runde de finanțare derulate de alte companii românești în acest an, demonstrează că piața de capital din România este un mecanism solid și își îndeplinește rolul de finanțare al emitenților care dovedesc seriozitate și câștigă încrederea investitorilor”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

Prima rundă de finanțare derulată de IIB pe piața de capital din România a fost în anul 2015, când instituția financiară a atras 111 milioane lei, iar de atunci banca a emis în fiecare an obligațiuni, atât în lei, cât și în euro, pe bursa de la București ajungând la un total de aproape 2,2 miliarde lei (467 milioane euro). Primele două emisiuni au fost deja rambursate de IIB.

S-a creat deja o relație puternică de încredere cu baza investițională din România. Suntem prezenți pe această piața deja de 5 ani și acest lucru se reflectă în rezultatul de astăzi. Am reușit să stabilim puncte de referință în piața obligațiunilor din România. IIB a fost primul emitent care a listat și a tranzacționat obligațiuni denominate în euro la BVB în anul 2017, am repetat acest lucru în 2018 și acum am realizat cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative sau emise de o instituție financiară internaționala pe piața locală de capital și am reușit să obținem cel mai mic cost înregistrat vreodată de IIB pentru astfel de instrumente. Recentele decizii strategice ale acționarilor, cum ar fi relocarea sediului IIB la Budapesta și aprobarea unei noi runde de capitalizare au condus la îmbunătățirea ratingullui și a performanței financiare. Acum suntem martorii efectului pozitiv al acestor decizii: cel mai mic cost obținut vreodată de către IIB aferent unei emisiuni de obligațiuni în monedă locală. În cele din urmă, percepția pieței și testul pieței reprezintă cel mai bun barometru”, a subliniat Jozef Kollar, First Deputy Chairperson of the IIB Management Board.

Obligațiunile IIB22 au fost cumpărate de 18 investitori instituționali (bănci, administrator de fonduri, fonduri de pensii, asigurători și fonduri mutuale). Investitorii offshore au reprezentat aproximativ 12% din emisiune. În urma acestei tranzacții, piața de capital din România este în prezent cea mai mare piață de pe care IIB a atras finanțare (44% din totalul finanțării pe termen lung), iar datoria în lei are cea mai mare pondere (27%) defalcate pe moneda în care au fost emise obligațiunile.Promovarea României la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell și faptul că instituții financiare precum International Investment Bank sau alte instituții și din ce în ce mai mulți antreprenori privesc bursa ca o sursă de finanțare complementară pentru finanțarea planurilor de dezvoltare ne întăresc convingerea că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea acestei platforme de finanțare care poate susține creșterea bunăstării românilor”, a afirmat Lucian Anghel Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Emisiunea a fost intermediată de BT Capital Partners, divizia de investment banking și piețe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania (TLV), alături de ING Bank România.

Încrederea și transparența sunt două valori extrem de importante pe piața de capital. Noi, la BT Capital Partners, ne mândrim cu abilitatea de a crea relații durabile și de a le amplifica rezultatele prin perseverență și dedicație. Rezultatele extraordinare ale celei de-a cincea emisiuni a International Investment Bank pe piața din România sunt rezultatul muncii începute în 2015. Apreciem deosebit parteneriatul care a trecut testul timpului și suntem onorați că putem fi parte a acestei povești de succes”, a declarat Daniela Secară, CEO al BT Capital Partners.

Suntem încântați să fim unul dintre partenerii IIB la cea de-a cincea și ce mai mare emisiune de obligațiuni în lei la Bursa de Valori București. Interesul semnificativ manifestat de invesitorii locali și străini pentru această tranzacție a creat premisele pentru a crește suma finală atrasă, fapt ce reflectă în mod direct calitatea superioară a emitentului, baza solidă de investitori și angajamentul ING de a dezvolta piața locală de capital”, a spus Florin Ilie, Deputy CEO, Head of Wholesale Banking, ING Bank România.

Fondurile obținute de către IIB vor avea ca destinație finanțarea portofoliului de credite existent și a noilor împrumuturi acordate statelor membre Uniunii Europene și, respective, pentru refinanțarea datoriilor.

IIB este o instituție de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB și a Cartei sale. Cei nouă membri/acționari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0