Olanda investește în dezvoltarea producţiei de lapte destinat procesării

Olanda investește în dezvoltarea producţiei de lapte destinat procesării

LapteSintagma conform căreia fermele de familie sunt şansa României pentru dezvoltarea lanţului de producţie, procesare şi vânzare a laptelui reprezintă baza proiectului de cooperare româno-olandez, prin care Olanda va ajuta la creșterea producției de lapte destinat procesării, de la 1 la 2,5 milioane de tone, în următorii trei ani.

Olanda, al treilea producător de lapte din Uniunea Europeană, investește 1 milion de euro, în parteneriat cu câteva companii olandeze, pentru a le împărtăși fermierilor români din experiența lor. Conform comunicatului de presă transmis de Tudor-Specialit în Comunicare, proiectul a fost lansat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în prezența Ambasadorului Olandei la București, Excelența Sa, Stella Ronner-Grubačić, și a Secretarului de Stat, Daniel Botănoiu.

Ambasadorul Olandei în România a subliniat, în cadrul discuțiilor faptul că Olanda a ajuns la o producţie de lapte profitabilă numai printr-o strânsă cooperare dintre autorități, cercetare-educație-consultanță și principalele sectoare de producție – concretizată în platforme de colaborare. „Practic, vorbim despre unelte concrete necesare pentru a transforma fermele într-unele prospere. Am încredere că toate acestea vor fi utile și vor duce la rezultate foarte bune”, a spus Excelența Sa, Stella Ronner – Grubačić.

Prin transfer de cunoştinţe, experţii olandezi vor să încurajeze crearea clasei de mijloc a crescătorilor de vaci, capabilă să producă lapte de calitate, la un preţ competitiv, asigurând, în acelaşi timp, un trai bun familiilor lor.

„Pentru cele mai multe dintre aceste ferme situația este foarte dificilă. Fiecare ar trebui să primească cunoștințele corecte pentru a-și dezvolta ferma, ceea ce înseamnă, în primul rând, un set de idei despre direcția pe care să o urmeze această dezvoltare”, a declarat Wim Zaalmink, expert în sectorul de  lapte,  de la Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen, Olanda.

„Este vorba despre utilizarea și exploatarea eficientă a ceea ce există deja. Nu țintim o cantitate anume de lapte, ci un preț cât mai scăzut pentru producerea lui. Se poate ca 700 de litri de lapte să aducă mai mult profit decât o mie de litri”, a adăugat Martin de Jong, coordonatorul proiectului.

La eveniment au fost prezenţi şi fermieri români, care au intrat în program.

Anul trecut, la nivel mondial, existau 500 de milioane de ferme de familie, dintre care 12 milioane, în Europa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0
Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats