OTP Bank România: profit după impozitare de 55,3 milioane lei în 2018

OTP Bank România: profit după impozitare de 55,3 milioane lei în 2018

OTP Group sărbătorește 70 de ani de activitate, în timp ce subsidiara OTP Bank România marchează 15 ani de prezență pe piața locală și anunță un profit ajustat după impozitare de 55,3 milioane lei, conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului. Banca a înregistrat un avans al profitului de 25% față de 2017, rezultat din creșterea profitului operațional.

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 14%, susținut de o creditare solidă în segmentele creditelor ipotecare și IMM. Volumul creditelor ipotecare a înregistrat un avans de 9%, iar volumul împrumuturilor IMM, o creștere de 33% de la an la an. De asemenea, împrumuturile accesate de companii mari au crescut cu 17%. Totalul activelor bancare din serviciile de creditare a atins 8,37 miliarde de lei, din care IMM au generat 1,37 de miliarde de lei.

În cazul creditelor noi, creditarea ipotecară și cea a IMM-urilor au avut o dinamică remarcabilă, cu +56%, respectiv +48% peste nivelul înregistrat în anul anterior.

Apetitul românilor pentru depozite a fost mai ridicat în 2018, când OTP Bank România a înregistrat o creștere de 29% a volumului depozitelor față de 2017. Progresul a fost susținut atât de segmentul retail, cât și de cel corporate. Raportul net credite/depozite a scăzut la 125%, de la 141,6% în anul precedent.

În același timp, volumul creditelor neperformante (DPD90+) ajustat la cursul de schimb valutar și-a reluat declinul, cu o scădere de 42 milioane lei în 2018, față de creșterea de 28,5 milionae lei în anul anterior. Credite neperformante în valoare de 603 milioane lei au fost vândute sau scoase din evidențele contabile. Rata DPD90+ a ajuns la 5,1%, în scădere cu 8,4 pp față de 2017. Volumul creditelor depreciate – stadiul 3 a reprezentat 9% din totalul creditelor brute la final de 2018.

Costurile totale de risc au scăzut până la 81,6 milioane lei, cu +4% de la an la an. În trimestrul patru, costurile de risc au ajuns la 46,1 milioane lei. Principalul motiv a fost modificarea în modelul de provizionare IFRS 9 a parametrilor PD (Probabilitatea de nerambursare) și LGD (Pierdere în caz de nerambursare), dar și a așteptărilor macroeconomice.

Profitul operațional al băncii s-a îmbunătățit cu 13% în 2018, ca urmare a veniturilor totale și a cheltuielilor operaționale mai mari, ambele variable crescând cu 12%. Venitul net din dobânzi anuale s-a apeciat cu 17%, susținut de creditele performate în creștere, iar venitul net din comisioane și alte taxe a înregistrat +15%, ca rezultat al depozitelor mai mari, al tranzacțiilor și al veniturilor provenite din carduri. În ceea ce privește cheltuielile operaționale, creșterea fost influențată de inflația salarială (în 2018, costurile medii ale salariilor au crescut cu peste de 8% în sectorul financiar) și de creșterea numărului angajaților (+7%) pentru consolidarea activității locale.

Ȋn conformitate cu standardele locale, activele băncii au înregistrat 11,1 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 29 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a crescut semnificativ la 18,03%, de la 16,84% în trimestrul anterior.

OTP Group a înregistrat în 2018 cel mai mare profit ajustat din istoria sa, în valoare de peste 1 miliard de euro, în creștere de 15% de la an la an. Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (566 milioane euro), DSK Bank din Bulgaria (148 milioane euro), Ucraina (76 milioane euro) și Rusia (51 milioane euro).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0