Pefoc.ro, o poveste ca la gura sobei

Pefoc.ro, o poveste ca la gura sobei

Interviu cu Samuel Prodea (director de marketing) și Beniamin Prodea (director tehnic), acționari Pefoc.ro, Sibiu

Cine viseză o ambianță plăcută, intimă și caldă cu adevărat a livingului de acasă, desigur că râvnește un șemineu. Cabanierii, hotelierii de la munte sau proprietarii de pensiuni au prins de ceva vreme ”taina” unui lobby dichisit cu flăcările unei sobe joase, de zid, cu vatră largă, ce fac deliciul clienților înfrigurați. Toți românii cu dare de mână vor astăzi un cămin jucăuș, care să creeze atmosfera de conac sau de palat care i-a încântat prin lume, filme și reviste. Sibienii de la Pefoc.ro au înțeles noile exigențe ale oamenilor elevați și ale industriei ospitalității, dedicându-se importului/producției, transportului, consultanței și montajului de șeminee. Așa au croit o afacere care le ține de cald și lor, și celor dornici să fie în pas cu designul interior de poveste.

 

Cum ați ales o afacere plasată într-o nișă atât de îngustă?

S. P.: Începutul firmei Pefoc.ro a fost consemnat în 2006. Dar înainte de a da drumul afacerii, în 1999, tatăl nostru, Ovidiu Prodea, fondatorul firmei, și-a făcut un timp specializarea în Germania, în cadrul unei firme similare a unui prieten de familie. Acolo a deprins secretele meseriei și a pornit la drum ca Persoană Fizică Autorizată (PFA). În anul 2000 și-a vândut mașina, a închiriat un spațiu și a pornit cu un stoc minim de materiale pentru realizarea primelor șeminee. Erau vremuri când această nișă era extrem de îngustă. Nici prea multe clădiri rezidențiale nu erau pe atunci, nici hotelierii nu se aliniaseră pretențiilor rafinate, nici oamenii nu făceau din șeminee o prioritate pentru casa lor. Mai mult, nu exista know-how-ul necesar și nici echipe cu adevărat calificate pentru producerea sau montajul acestora.

Experința tatălui nostru a fost hotărâtoare. Ne-am făcut alături de el ucenicia și am învățat meserie pas cu pas. În timp, lucrurile au avansat. A fost o vreme când clienții își comandau din import materialele brute pe care le organizam în puzzle, le zideam și ne ocupam de finisaje. Totul dura mult prea mult, așa că în afacere a intrat Beniamin, fratele meu, actualul director tehnic al firmei, care s-a preocupat de la începuturi de importul direct de material brute. Sesizând operativitatea cu care soseau materialele, am primit de la diverși instalatori cereri tot mai multe pentru astfel de material brute. Așa au crescut substanțial importurile de care am început să ne ocupăm sistematic.

După 12 ani, bilanțul nostru este relevant: avem peste 9.000 de clienți finali multumiți în fiecare an, peste 2.000 de seminee montate annual, realizate de echipele proprii împreuna cu partenerii noștri specializați și un stoc mare, de peste 50.000 de articole de profil, prezentând o gama diversificată. Am ajuns să oferim focare tradiționale, focare cu apă, sobe tip șemineu, bio-șeminee, coșuri de fum profesionale,  aerisiri (grile), accesorii pentru curățirea și întreținerea șemineelor, uși din fontă pentru șeminee, materiale refractare și izolatoare, sticlă termorezistentă, elemente, ventilatoare, tubulatură și turbine.

Cum este organizată intern compania?

B. P: Firma are astăzi două departamente: unul de montaj, în care lucrează angajații școlarizați de noi și organizați doi câte doi, pe PFA-uri, sub coordonarea tatălui nostru și încă unul, cel de distribuție și stocare de material. Fiecare client își poate constitui un stoc din care își preia materialele când are nevoie. O să vă întrebați cine sunt partenerii, clienții noștri? Ei bine, aceștia sunt preponderant meseriașii (PFA-uri) care lucrează individual pentru beneficiarii finali sau firme mici, specializate în astfel de lucrări. Trebuie să vă spun că deservim la acest moment 120 de clienți persoane juridice din toată țara. Pe raza județului Sibiu deservim noi beneficiarii finali cu 4 echipe de montaj. În țară, facem recomandări pentru meseriașii specializați de noi de pe plan local. Avem anual sesiuni speciale de training pentru aceștia. Tatăl nostru este cel care face instructajul, fiind recunoscut în branșă. Oamenii primesc diplome nu numai de la noi, ci și din partea autorităților de stat. Există, pe lângă cei specializați în instalarea de șeminee, și hornari care își iau certificări valide pentru operarea coșurilor de fum. Cursurile sunt făcute o data pe an, de regulă în Sibiu. Au fost situații când a trebuit să pregătim oamenii și în alte locații – când s-a făcut training pentru șemineele pe gaz, am dus 25 de meseriași tocmai în Polonia, direct la producător.

Ce se cere cu precădere la această oră? Căror tendințe vă aliniați?

S. P.: Există în oferta noastră o gamă largă de șeminee: electrice, pe lemne, pe gaz, pe peleți și bioșeminee, care funcționează pe bază de bioetanol. În perioada de toamnă-iarnă avem o cerere foarte mare de sticlă termo­rezistentă. Sunt multe situații critice când sticla șemineelor deja montate se sparge din varii motive și clienții cer înlocuirea acestora în regim de urgență. Ne dăm peste cap și livrăm sticla termorezistentă solicitatămîn 24-48 de ore! Între Crăciun și Revelion vindem în fiecare an cel puțin 100 de bucăți de sticlă rezistentă pe zi.

Piața are capriciile ei, în funcție de cerere. Dacă anul trecut am înregistrat un boom în cazul șemineelor pe lemne, anul acesta am constatat o creștere fulminate a cererii de șeminee pe bioetanol. Pot să spun că cererea de astfel de șeminee a explodat în ultimele 24 de luni, sporind cu 500%! Explicația constă în faptul că se construiesc multe blocuri, iar șemineele pe bioetanol se pot monta ușor în astfel de apartamente, având și un preț mai accesibil. În plus, acestea nu necesită coș de fum, nu emană fum, iar flacăra este adevărată. Bioetanolul este, la rândul său, un produs ecologic distilat din plante, sfeclă sau porumb, care se toarnă în rezervorul de 1-2 litri al șemineului.

O altă reorientare a clientelei s-a petrecut în cazul șemineelor pe lemne. Din moment ce prețul lemnului a crescut foarte mult, oamenii s-au reorientat masiv spre șemineele pe gaz. Aceste șeminee ajung să fie foarte sofisticate. Hotelurile de lux vor, de pildă, flacără pe o lungime de până la 4 metri, care poate fo controloată prin telecomandă sau direct de pe smartphone!

Cum se comandă șemineele  și materialele brute?

B. P.: Cei 120 de parteneri pe care îi deservim ne trimit comenzile seara, pe e-mail. Nu fac decât să completeze niște formulare de comandă, nu e dificil. Cea mai mare pondere a comenzilor, de 60-65%, se fac în acest mod. Restul se comandă online. Preferăm comenzile prin e-mail pe bază de formular fiindcă în acest fel putem avea un istoric al comenzilor, o bază de date, și putem interveni simplu în perioada de garanție, atunci când e nevoie. Trebuie să subliniez faptul că oferim garanții prelungite pentru produsele noastre, acestea făcând diferența între noi și concurență. La focare, garanția începe de la 5 ani, iar la coșurile de fum aceasta ajunge până la 30 de ani. De asemenea, oferim consultanță gratuită, fiind dispuși să răspundem la toate întrebările clienților noștri.

Ce mărci de șeminee furnizați clienților din România?

B. P.: Distribuim, de pildă, focare marca Hoxter din clasa High Quality, de o calitate recunoscută pe plan mondial, care îndeplinesc cele mai riguroase norme de siguranță, consum și emisii. Avem multe alte branduri renumite – Kratki, Darco, Silca, Ventlab etc. Avem, de asemenea, circa 10 furnizori de talie europeană cu care colaborăm foarte bine și pe care dorim să-i păstrăm. Pe lângă recomandările privind caracteristicile tehnice ale focarelor, încercăm să facem și o oarecare educare a clienților finali cu privire la felul în care se alimentează cu lemne un șemineu, ce fel de lemne sunt necesare, uscate minimum doi ani, cu dimensiuni propice. Avem îndrumare scrise și editate de noi, care ajută foarte mult oamenii nefamiliarizați cu aceste operațiuni.

Ați ajuns la o cifră de afaceri de aproape  15 milioane lei în 2017, realizată cu 15 oameni. Cum explicați această performanță?

S. P.: Am investit încă de la început în oameni de valoare și în sistemul de lucru. La fel cum atunci când îți dorești un produs de calitate ești dispus să plătești mai mult, la fel e și cu oamenii – vrei oameni valoroși, atunci plătești pentru valoarea lor! Nu îmi explic cum alții au mari probleme cu găsirea angajaților, poate că suntem noi norocoși…Acum avem o echipă relativ completă, dar, cu toate astea, zilnic suntem apleați pentru oferte de angajare. Suntem o echipă tânără, eu am 28 de ani, fratele Beniamin 29 și aș spune că noi suntem deja cei mai bătrâni din firmă!

Cristian Pavel

Detalii suplimentare pe site-ul oficial Pefoc.ro

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0