Poliţele RCA, mai scumpe

asigurariTarifele de primă la poliţele auto pentru asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, după ce autoritatea de reglementare a modificat o normă în acest sens. Pentru şoferi, modificarea normei se traduce într-o scumpire a poliţei RCA.

„Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puţin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislaţiei şi a principiilor actuariale general acceptate”, se arată în Ordinul CSA 3/2013 de aprobare a normei respective.

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asigurătorii RCA erau obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel încât să garanteze îndeplinirea obligaţiilor, constituirea rezervelor tehnice şi plata contribuţiilor către anumite fonduri, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.

Prin Ordinul 3/2013, autoritatea de reglementare obligă asigurătorii să transmită CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0