Programul educaţional „Ţara ta, tradiţia ta” a fost recunoscut la nivel european, obţinând patronajul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018

Programul educaţional „Ţara ta, tradiţia ta” a fost recunoscut la nivel european, obţinând patronajul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018

Programul educaţional „Ţara ta, tradiţia ta” iniţiat şi dezvoltat de Bancpost a fost recunoscut la nivel european, obţinând patronajul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, organizat de Uniunea Europeană, pentru contribuţia sa la promovarea patrimoniului cultural naţional în context european. Obiectivul Anului European al Patrimoniului Cultural este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere şi să aprecieze patrimoniul cultural al Europei, de a creşte gradul de conştientizare a istoriei şi valorilor comune şi de a consolida sentimentul apartenenţei la diversitatea culturală din spaţiul european.
„Ţara ta, tradiţia ta” – primul program educaţional multianual de promovare a Patrimoniului UNESCO din România este iniţiat de Bancpost, membră a Grupului Financiar Banca Transilvania, în parteneriat cu Asociaţia Gaspar, Baltasar & Melchior, Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Programul îşi propune promovarea Patrimoniului UNESCO şi a valorilor culturale din România către tânăra generaţie, pentru a îi oferi repere sigure în consolidarea identităţii culturale.
În ediţia de anul acesta, Caravana “Ţara ta, tradiţia ta” a parcurs o călătorie de peste 4.000 km într-o nouă aventură dedicată promovării valorilor culturale, tradiţiilor şi obiceiurilor autentice din România în rândul generaţiilor tinere. Caravana s-a întâlnit cu peste 3.500 de elevi de gimnaziu din 57 de şcoli înscrise în program care au participat la Ora de patrimoniu – o sesiune multimedia, interactivă despre obiectivele UNESCO din România şi au învăţat tehnici de linogravura, olărit sau fierărie la Atelierele practice.
Programul continuă prin aproximativ 50 de unităţi Bancpost din Bucureşti şi din oraşele mari din ţară, unde au fost amenajate cornere dedicate, prin care kit-urile educaţionale despre patrimoniu sunt oferite către copiii clienţilor băncii sau publicului larg.
“Ediţia de anul acesta aduce câteva noutăţi importante. Suntem onoraţi de faptul că, începând din 2018, programul nostru beneficiază de patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi a fost selectat ca eveniment oficial în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018. De asemenea, ca urmare a interesului manifestat de elevi şi profesori, programul a fost extins la nivel naţional pentru a facilita accesul elevilor din toate zonele ţării şi a fost susţinut de numeroase instituţii culturale locale. Şi, nu în ultimul rând, am marcat o nouă premieră naţională prin filmul educaţional despre obiectivele UNESCO din România, un material pe care îl punem la dispoziţie online oricărui elev, profesor, părinte şi roman care este #mandrudepatrimoniu şi doreşte să afle mai multe despre Patrimoniul UNESCO din România.” a declarat Aura Toma, Director Executiv Marketing şi Comunicare Bancpost.
“Programul educaţional “Ţara ta, tradiţia ta” desfăşurat în acest an a fost un succes incontestabil atât prin aria de cuprindere extinsă cât şi prin impactul obţinut. Includerea sa în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 este binemeritată şi reprezintă o recunoaştere oficială a contribuţiei acestuia la promovarea şi cunoaşterea patrimoniului naţional. Meritele cele mai mari le are iniţiatorul programului – Bancpost – căruia îi adresăm felicitări. Îmi exprim convingerea că ediţiile viitoare vor fi încununate de un şi mai mare succes.” a declarat Ani Matei, Secretar – General, Comisia Naţională a României pentru UNESCO.
“Susţinem programele educaţionale ale Bancpost pentru că sunt binevenite în şcoli. Elevii din România au nevoie să afle informaţii utile despre obiectivele protejate din ţara lor. Educaţia tinerei generaţii înseamnă, de fapt, certitudinea unui viitor mai bun. În condiţiile în care suntem la un nivel redus de cunoaştere în ceea ce priveşte patrimoniul naţional, cultural, al României, un astfel de program educaţional aduce un plus de valoare în şcoala românească şi mai pune o cărămidă la baza educaţiei tinerei generaţii”, spune Ştefana Călinescu Andrei, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Necesitatea implicării în programe de educaţie culturală este reliefata de Barometrele de Consum Cultural INCFC din ultimii ani, care evidenţiază faptul că fenomenul consumului cultural este scăzut (77% dintre respondenţi manifesta un nivel minim de implicare culturală). Pe zona specifică a patrimoniului, mai puţin de un roman din 7 vizitează cel puţin o dată pe an un obiectiv de patrimoniu cultural material, iar peste 57% dintre respondenţi nu pot să indice corect tipul de obiectiv. Pe de altă parte, raportarea la valoarea patrimoniului naţional este una corectă: 96% sunt de părere că patrimoniul trebuie protejat, 90% se declară mândri de patrimoniul din România, cred că este responsabilitatea fiecăruia să-l protejeze şi că acesta ajuta la menţinerea unei identităţi naţionale, în timp ce 93% considera că la şcoală ar trebui făcută mai multă educaţie pentru protecţia patrimoniului cultural.
Psihopedagogii recomanda educarea apetenţei pentru cultura încă de la vârste fragede, atunci când gusturile şi preferinţele sunt în formare şi nefiltrate de anturaj şi mediu.
„Ţara ta, tradiţia ta” face parte din platforma de responsabilitate socială #bancpostpentrueducatie, în cadrul căreia Bancpost se implica activ în educaţia noilor generaţii, prin programe multianuale, la nivel naţional. Proiectele de responsabilitate socială dezvoltate şi implementate de Bancpost sunt orientate către o dezvoltare susţinută şi durabilă, aducând valoare adăugată pe termen lung pentru comunităţi.
Bancpost mulţumeşte instituţiilor culturale din ţara care au susţinut Programul educaţional “Ţara ta, tradiţia ta” devenind gazde ale ediţiei 2018: Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii din Albă Iulia – secţia Museikon, Colegiul Naţional Dr. Ioan Mesota din Braşov, Centrul Multifuncţional Bastion din Timişoara, Muzeul Brailei Carol I din Brăila, Muzeul Bucovinei din Suceava şi Complexul Muzeal Naţional Moldova din Iaşi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0
Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats