Raiffeisen Bank România a implementat cu succes soluţia open source a Allevo de conformitate SEPA pentru corporaţii

Raiffeisen Bank România a implementat cu succes soluţia open source a Allevo de conformitate SEPA pentru corporaţii

Raiffeisen Bank România, în eforturile sale continue de a fi mereu cu un pas înaintea competiţiei şi de a oferi servicii de calitate superioară clienţilor business, a ales să le ofere clienţilor de tip corporaţie o soluţie de sine stătătoare pentru asigurarea conformităţii cu reglementările SEPA. Raiffeisen Bank România s-a aliat cu Allevo pentru a livra această soluţie şi a demarat un proiect cu un deadline foarte strâns pentru a o putea promova live înainte de 31 octombrie 2016.

Analiştii de business şi departamentul legal ai băncii au convenit că regulamentul EU 260/2012, cu toate reviziile (legea 231/2015), nu afectează numai relaţia dintre bănci şi corespondenţi, ci şi pe cea dintre bănci şi corporaţii. Aşadar, devine obligatoriu că de la data de 31 octombrie 2016 corporaţiile din ţările non-Euro să comunice cu băncile folosind tipul de mesaj pain 001, un subset al standardului ISO20022.

Allevo a propus o aplicaţie de sine stătătoare pe care banca să o poată oferi mai departe corporaţiilor pentru asigurarea comunicării folosing acest standard. Această abordare a asigurat un impact minim asupra sistemelor şi proceselor existente la nivelul trezoreriilor corporaţiilor.

Pentru bancă, această iniţiativă a dus la unificarea comunicării la nivel de client de business, reprezentând un pas în plus către interoperabilitate, automatizare şi standardizare. A dus deasemenea la mai multă eficienta în activităţile de zi cu zi.

Modelul ales de Allevo pentru creerea acestei aplicaţii a fost inspirit de FinTP şi de către funcţionalitatea pentru conformitate SEPA deja existenţa. Allevo a creat o aplicaţie distribuită în regim open source care procesează tranzacţii şi realizează conversia din format proprietar în formatul pain 001. Modelul de distribuţie GPL v3 permite unei bănci să ofere aceasta soltuie white label clienţilor de business, fără vreo dependentă de furnizorul care a creat-o iniţial, respective Allevo.

“Am ales Allevo nu numai pe baza istoricului de colaborare, dar şi datorită modelului de distribuţie open source, care nu ne-a fost oferit de către alţi furnizori. Licenţa GPL v3 a oferit Raiffeisen Bank România un grad complet de control asupra codului sursa al aplicaţiei şi posibilitatea de a o reoferi oricât de multor clienţi ne dorim.”, a spus Laura Cristea, Business Analyst, Raiffeisen Bank România.

Aceasta a adăugat: “Echipa noastră a analizat cu deosebită atenţie impactul prevederilor regulamentului 260/2012 şi a aajuns la concluzia că legiuitorul face obligatorie trimiterea mesajelor de plăţi de către corporaţii înspre bănci utilizând tipul de mesaj pain 001. De aceea echipa Raiffeisen România a avut ideea de a crea această soluţie care relizeaza o tranziţie uşoară şi neintrusiva la nivel de client, asigurând în acelaşi timp conformitatea cu cerinţele reglementării.”

“A fost unul dintre cele mai interesante proiecte la care am lucrat în ultima vreme, în principal datorită deschiderii de a discuta variante pentru indentificarea celei mai bune soluţii nu numai pentru banca, dar şi pentru corporaţiile care le sunt clienţi deasemenea. Ne mândrim cu faptul că acest proiect reprezintă încă o dovadă că modelul de business pe care îl practicăm este potrivit şi acestei industrii. Dacă am fi folosit un model diferit de licenţiere, ar fi fost dificil să găsim o modalitate prin care să putem oferi această unealtă clientului clientului nostru fără a introduce paşi sau costuri suplimentare nenecesare.”, a spus Sorina Bera (foto), CEO Allevo.

Convertorul FinTP SEPA pentru corporaţii a primit premiul e-Payments pe 31 ianuarie 2017, acreditând astfel efortul comun al celor două echipe de a duce acest proiect la bun sfârşit.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0