Soluţii oferite de bănci pentru clienţii cu credite în CHF: tratament individual – DA, global – BA

Soluţii oferite de bănci pentru clienţii cu credite în CHF: tratament individual – DA, global – BA

Zi după zi devine din ce în ce mai clar faptul că rezolvarea problemelor celor peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elveţieni capătă soluţii individuale. În total, 14 instituţii de credit au acordat astfel de finanţări, iar 95% dintre împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. Opt din cele 14 au anunţat şi măsuri de reducere a efectelor aprecierii francului în raport cu leul. Băncile sunt preocupate de găsirea de soluţii pentru susţinerea clienţilor cu credite în CHF în faţa consecinţelor unui mediu valutar volatil.

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci elveţieni, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.
OTP şi Millennium Bank au redus marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru o perioadă de trei luni. Raiffeisen Bank a scăzut dobânda cu cinci luni înainte de termenele contractuale. Volksbank va menţine până la 17 aprilie cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar Banca Românească a decis să scadă dobânda pentru creditele în CHF cu circa 0,8 puncte, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, care se situa la -0,954%. Bancpost a aplicat din 29 ianuarie reducerea dobânzii cu 0,8 puncte procentuale pentru clienţii săi. Piraeus Bank reduce dobânda la creditele în franci elveţieni cu 0,8 puncte, prin actualizarea LIBOR.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor apreciază că, în cazul conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, băncile ar trebui să aplice un discount la soldul acestora de 20%-25%.
Încă din 2009, Bancpost a dezvoltat soluţii pentru clienţii cu credite în CHF, printre care restructurarea, conversia de monedă şi prelungirea perioadei de creditare. Banca afirmă că a răspuns tuturor solicitărilor primite de la clienţi cu oferte dedicate, în funcţie de nevoile şi profilul acestora, precum şi de caracteristicile creditului existent. În 2012, Bancpost a derulat o campanie prin care oferea clienţilor în dificultate soluţii atractive pentru conversia de moneda în Lei sau Euro, fără costuri adiţionale din partea clienţilor şi fără a solicita garanţii suplimentare. În 2013 a derulat pro-activ o campanie de informare, prin care a oferit conversia de monedă la rate bune ale dobânzilor. Campania a avut şi o componentă educaţională, prin care erau subliniate avantajele pe care le aduce o rată în moneda naţională. În urma campaniei, clienţii au fost contactaţi de ofiţerii de credit şi telefonic, pentru a li se reaminti opţiunea de conversie în Lei. Însă volumul conversiilor în Lei a rămas unul modest, întrucât clienţii au demonstrat un interes limitat pentru aceste soluţii. Un posibil motiv ar fi aşteptările pe care clienţii le-au avut vizavi de o revenire a cotaţiei francului elveţian în raport cu leul, dar o contribuţie importantă, şi regretabilă în acelaşi timp, au avut-o mesajele transmise de diverşi consilieri care au indus clienţilor din piaţă mesajul că ar avea opţiuni mai bune. Pe zona de credite de consum, Bancpost a derulat două campanii ample de refinanţare în Lei sau Euro. Prima campanie recompensa clienţii care şi-au respectat angajamentele financiare printr-un produs de refinanţare, creditul Bravo, care reducea rata lunară cu până la 50%. Cea de-a doua, pentru creditul Nume Prenume, a pus la dispoziţia clienţilor o ofertă personalizată, cu o dobândă care ţinea cont de relaţia bună cu banca şi de comportamentul responsabil al clientului.
Împreună cu echipa Volksbank România, Banca Transilvania lucrează la oferta de conversie care să ajute, prin alternativele sale, clienţii Volksbank România care au luat credite în franci elveţieni. Lansarea ei este o prioritate pentru BT şi va fi prezentată în momentul în care pachetul de acţiuni al Volksbank România va trece în proprietatea Băncii Transilvania. Scopul ofertei este oferirea unei modalităţi de reducere a expunerii totale faţă de Grupul Financiar Banca Transilvania, precum şi o reducere a ratelor lunare ale clienţilor. Banca Transilvania ar putea reduce soldul creditelor în franci elveţieni după conversia în lei cu peste 25%. Banca va oferi clienţilor Volksbank cu credite în franci elveţieni mai multe variante de conversie în lei sau euro, cu discount-uri aplicate ulterior la sold în funcţie de profilul acestora, reducerea putând depăşi în unele cazuri 25%, pentru a scădea expunerea totală şi rata lunară. Omer Tetik a declarat că nu se poate discuta de o soluţie general valabilă, având în vedere că portofoliul de credite în CHF este foarte diversificat, însă a punctat că soluţiile oferite vor fi individuale, toate având ca scop diminuarea expunerii totale şi a ratei lunare de plată.
Piraeus Bank a redus în data de 5 februarie dobânzile la creditele în franci elveţieni cu 0,8 puncte procentuale faţă de nivelul de la sfârşitul lunii decembrie, prin actualizarea în avans a indicelui LIBOR la 3 luni, după ce anunţase că oferă soluţii individuale clienţilor cu astfel de împrumuturi. De asemenea, banca invită clienţii care au ridicat problema conversiei creditelor din franci în lei să vină la bancă să achieseze la o restructurare/rescadenţare. Banca susţine că debitorii şi-au asumat prin contract rambursarea împrumuturilor în valuta în care au fost accesate. Totodată, Piraues susţine că nu poate face o propunere privind conversia, pentru că diferenţa de dobândă dintre lei şi franci ar face costul creditului mai ridicat.
Raiffeisen Bank are un portofoliu relativ restrâns de clienţi cu expunere în CHF, respectiv 8.800 de clienţi, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietăţi imobiliare. Începând cu anul 2009, banca oferă soluţii de restructurare pentru clienţii cu credite în CHF sau EUR. Din 2012, Raiffeisen Bank oferă şi soluţii individualizate pentru clienţii cu dificultăţi financiare care doresc conversia creditelor din CHF sau EUR în RON. Raiffeisen Bank reduce dobânda pentru clienţii săi cu credite în CHF, resetând-o anticipat, cu cinci luni înainte, conform ultimei scăderi anunţate de Banca Centrală a Elveţiei, de 0,5%. Noua dobândă a intrat în vigoare de vineri, 23 ianuarie. Operaţiunea de resetare a dobânzilor trebuia făcută abia la sfârşitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale. Raiffeisen oferă pentru clienţii cu dificultăţi financiare care au credite în valută şi care doresc să convertească creditul în lei dobânzi fixe pe perioada restructurării, cu reducerea semnificativă a ratei lunare (între 20 şi 40%) şi cu reduceri graduale ale datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioada de maximum şase ani ai restructurării, cu condiţia ca plata ratelor reduse să fie la zi). Astfel, cei care întâmpină dificultăţi la rambursarea ratelor pot cere o restructurare a creditelor.
Grecii de la Banca Românească au aplicat şi ei o reducere anticipată a cotaţiei Libor, care a trecut în teritoriu negativ, la -0,8%, începând cu 26 ianuarie 2015.
Ungurii de la OTP Bank, care şi-au externalizat cea mai mare a portofoliului substanţial de credite în franci elveţieni, au anunţat că vor scădea temporar dobânda clienţilor cu 1,5 pp timp de trei luni. Deşi este o ofertă cu caracter temporar mai bună decât cea a competitorilor, acceptarea acesteia se face prin acte adiţionale prin care clientul renunţă la alte pretenţii faţă de bancă, cum ar fi contestarea caracterului legal al unor clauze din contractele iniţiale care cresc costul de creditare.
Millennium Bank a decis, în data de 23 ianuarie 2015, să vină în întâmpinarea clienţilor cu credite în franci elveţieni cu o soluţie similară OTP Bank. Clienţii pot beneficia de o reducere temporară a marjei de dobândă, cu 1,5 puncte procentuale, pentru o perioadă de trei luni, iar pentru a beneficia de această măsură clienţii au depus o solicitare scrisă la orice agenţie a băncii, până pe 24 februarie.
Credit Europe Bank Romania anunţă că rata dobânzii se va reduce pentru toate creditele în franci elveţieni cu dobânda variabilă, inclusiv pentru cele aflate în perioada de restructurare, prin actualizarea indicelui LIBOR (luat în calcul la stabilirea dobânzii pentru creditele în franci elveţieni, alături de marja băncii) valabil la 4 februarie, care este cotat la -0,869% pentru termenul de trei luni şi la -0,76% pentru termene de şase luni. De asemenea, banca este de acord cu poziţia exprimată de BNR, de negocieri individuale între bănci şi clienţi pentru a găsi o soluţie favorabilă pentru clienţi.
Directorul BRD a precizat că banca pe care o conduce are cinci astfel de credite în portofoliu şi urmează să propună clienţilor respectivi conversia în lei, la cursul dinaintea aprecierii puternice a francului, la jumătatea lunii ianuarie. Banca a derulat, pentru câteva luni în anul 2006, o ofertă pentru clienţii cu venituri mari. Ulterior a decis să oprească acest tip de finanţare. Soldul celor cinci credite în franci elveţieni este de circa 280.000 CHF.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0