Statele Unite aşteaptă veşti bune dinspre economie

Statele Unite aşteaptă veşti bune dinspre economie

Economia Statelor Unite este posibil să fi recăpătat viteză în al doilea trimestru pe seama cheltuielilor de consum robuste care vor compensa din temperara accentuată a investiţiilor şi din exporturile slabe, scrie reuters.com.

economie sua

Produsul intern brut este prognozat să crească la 2,6% rata anuală, cel mai rapid ritm într-un an, potrivit unui sondaj făcute de agenţăia Reuters în rândul economiştilor. În primul trimestru, economia SUA a crescut cu 1,1%. Ecomiştii Moody’s Analytics spun că motorul a rămas consumul.

Cheltuielile de consum reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA şi că ar putea să fi crescut în cel mai rapid ritm din 2006. Rata de creştere este probabil nesustenabilă, dar economistii spun ca o piaţă a forţei de muncă strâmtorată, creşterea preţurilor locuinţelor şi economiile mai mari ar trebui să stea la baza cheltuielilor pentru restul anului 2016.

„Există motive solide pentru a aştepta un consum puternic”, a afirmat Anthony Karydakis, strateg şi economist-şef la Miller Tabak.

Există, totuşi, şi puncte slabe ale economiei americane precum comenzile mai reduse de bunuri sau lărgirea deficitului comercial cu bunur

Rezerva Federală a păstrat, însă, ratele dobânzilor neschimbate, spunând că riscurile pe termen apropiat pentru economie s-au diminuat”. Fed a ridicat dobânda-cheie în luna decembrie, pentru prima dată în aproape un deceniu.

Cheltuielile de afaceri sunt aşteptate să sufere o contracţie pentru un al treilea trimestru consecutiv, cea mai lungă perioadă de la recesiunea din 2007-2009, deşi rata de declin este, probabil, încetinită.

Investiţiile în zona de construcţii rezidenţiale şi cheltuielile guvernamentale este posibil să fi scăzut şi ele în al doilea trimestru. Economiştii spun că declinul va fi recuperat după câştigurile puternice din primul trimestru.

Specialiştii citaţi de Reuters se aşteaptă la un impact marginal asupra creşterii economie în urma deciziei britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană. Ei estimează că aşa-numitul Brexit ar putea tăia aproximativ două zecimi de punct procentual din creşterea PIB pe parcursul anului viitor.

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0