Studiu ANIS: Industria locală de software și servicii IT va face exporturi prin outsourcing în 2016 în valoare de 2,5 miliarde euro

Studiu ANIS: Industria locală de software și servicii IT va face exporturi prin outsourcing în 2016 în valoare de 2,5 miliarde euro

Conform studiului PAC “Software and IT Services in Romania”, lansat de ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT a crescut cu 21% în 2015 comparativ cu 2014, atingând 3,08 miliarde de euro. Studiul afirmă că această creştere de 21% de anul trecut reprezintă o rată maximă de creştere în întreaga perioadă, anticipând creşteri anuale viitoare de doar 14-17%.

Industria de software depășeste astfel previziunile de creștere anunțate în ediția anterioară a Studiului ANIS, estimate la aproximativ 14%. Prognoza de creştere pentru 2016 este de peste 17%, ceea ce va ridica cifra de afaceri a industriei la 3,6 miliarde de euro.

Prognoza de creștere medie anuală pentru următorii 5 ani este de 15%, de asemenea în creștere față de estimarea de 11% comunicată în 2015.

Exportul de software și servicii IT a ajuns în 2015 la 2,09 miliarde de euro, cu peste 31% mai mult faţă de 2014, reprezentând 67% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că în 2016 valoarea exporturilor va ajunge la 2,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul valorii înregistrate în urmă cu 4 ani.

În ceea ce priveşte piaţa internă, care reprezintă aproximativ 33% din veniturile totale ale sectorului, aceasta a înregistrat o creştere timidă faţă de anul precedent, de doar aproximativ 4%, atingând 991 milioane de euro. Analiza evoluției pieței interne arată că estimarea de creştere este de aproximativ 4,6% pentru anul în curs, ceea ce reprezintă manifestarea unui consum încă scăzut de tehnologie, mai ales în comparație cu potențialul și nevoile estimate, atât în domeniul public, cât și în cel privat.

Interesantă e şi previziunea potrivit căreia în proximii 3 ani, industria de software şi servicii va avea un aport de peste 3% din PIB-ul României, o performanţă salutară.
O altă concluzie, nu foarte fastă, este accea că România va exporta software şi servicii într-un ritm tot mai susţinut în comparaţie cu creşterea pieţei interne, ceea ce va adânci diferenţele dintre România şi UE la capitolul consum intern de tehnologie.
Dacă în 2015 raportul venituri din export/venituri din piața locală a fost de 2,11, valoarea sa e în continuă creştere: 2,5 în 2016, 2,65 în 2017 şi 2,7 în 2019!

Studiul „Software and IT Services in Romania 2016” este un proiect ANIS realizat de PAC – Pierre Audoin Consultants și se află la a treia ediție.

ANIS are deja 18 ani de activitate în Romania. Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

În cadrul ANIS sunt reunite 120 de companii, atât cu capital românesc sau străin, mici sau multinaționale, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național. Veniturile anuale cumulate ale membrilor, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro, plasează ANIS în zona actorilor cheie în ceea ce privește amprenta economică în plan local.

Fondată în 1976, compania Pierre Audoin Consultants (PAC) este parte a CXP Group, cea mai importantă firmă europeană de cercetare și consultanță pentru industria de software, servicii IT și transformare digitală.
CXP Group oferă clienților săi servicii de suport complete pentru evaluarea, selecția și optimizarea soluțiilor lor software și pentru evaluarea și selecția furnizorilor de servicii IT și îi asistă în optimizarea strategiilor de externalizare și investiții.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0