Subsidiarele Eurobank au vândut IFC şi Kruk neperformante de 170 de mil. euro

Subsidiarele Eurobank au vândut IFC şi Kruk neperformante de 170 de mil. euro

eurobankSubsidiarele Eurobank din România (Bancpost S.A. si ERB Retail Services IFN S.A.) și din Olanda (ERB New Europe Funding II B.V.), numite împreună “Vânzătorii”, au încheiat un contract ferm („Contractul”) cu ProsperoCapital S.a.r.l, finanţată de un consorţiu de investitori format din International Finance Corporation şi Kruk S.a. (numiţi în continuare “Investitorii”) cu privire la transferul unui portofoliu de împrumuturi neperformante cu valoare contabilă de 170 de milioane Euro (597 milioane Euro solduri operaționale) care reprezintă o parte semnificativă a stocului de credite de consum negarantate cu întârzieri la plată de peste 90 de zile, deținute de subsidiarele Eurobank din România, fiind format din facilități de credit la termen și revolving acordate persoanelor fizice (numit în continuare “Portofoliul”). Transferul de Portofoliu (numită în continuare “Tranzacția”) este probabil să reprezinte cea mai mare tranzacție de acest tip din România până în prezent.
În conformitate cu termenii Contractului, la încheierea Tranzacției, anticipată nu mai târziu de 1 august 2016, Tranzacția va fi profitabilă și generatoare de capital pentru grupul de companii Eurobank (numit în continuare “Eurobank Group”). Suplimentar, Eurobank Group va obține o scădere a ratei creditelor neperformante, a activelor ponderate la risc şi a costurilor operaţionale asociate activităţilor de deservire a Portofoliului.
Încheierea tranzacţiei face obiectul aprobării Consiliului Concurenţei din România. Transferul de Portofoliu va avea loc după obținerea acestei aprobări și achitarea preţului agreat. Conform prevederilor Contractului, condiţiile prealabile trebuie să fie îndeplinite până în 1 august 2016. În caz contrar, Vânzătorii şi Investitorii pot decide de comun acord să prelungească termenul de 1 august 2016 sau să rezilieze unilateral Contractul.
Tranzacţia, alături de tranzacția anunţată de subsidiara Eurobank din Bulgaria (Eurobank Bulgaria A.D.) în data de 18 ianuarie 2016, cu privire la o altă vânzare profitabilă a portofoliului de împrumuturi de consum negarantate neperformante în valoare contabilă brută de 72 milioane Euro (144 milioane Euro solduri operaționale) se înscriu în strategia Grupului Eurobank de a-şi reduce expunerile riscante şi de a-şi îmbunătăţi rata creditelor neperformante.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0