T3 2019 – puterea de cumpărare a pensiilor pentru invaliditate a scăzut cu 3,5%

În al treilea trimestru din 2019, pensia medie lunară a fost de 1.296 lei, cu 61 de lei peste valoarea consemnată în trimestrul precedent (+4,9%) . Urmare a creşterii preţurilor, puterea ei de cumpărare a scăzut la 104,8% faţă de T2 2019. Faţă de T3 2018, când pensia media lunară a fost de 1.122 lei, s-a consemnat o creştere de șase procente în termeni nominali (+2% în termeni reali).

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numărul de persoane aflate în plată a scăzut per total cu circa 55 de mii de persoane. Evoluţiile au fost, însă, mult diferite pe categorii. La categoria cea mai mare, cea pentru limită de vârstă, diminuarea a fost de doar 3 mii de persoane, s-a majorat cu 3 mii numărul celor cu pensie anticipată parțială și s-au înregistrat scăderi la toate celelalte categorii de beneficiari de pensii.

Scăderile cele importante s-au înregistrat la cei încadraţi în diverse grade de invaliditate (-35 de mii de persoane mai puţin pe parcursul ultimelor patru trimestre) și la beneficiarii de pensii în calitate de urmaş (-18 mii de persoane). La cea mai restrânsă categorie de beneficiari, cea a persoanelor pensionate anticipat cu drepturi depline s-a înregistrat o diminuare de o mie de persoane.

Ca urmare a creşterii preţurilor din al doilea trimestru al anului în curs (indicele de inflaţie mediu s-a situat la 3,83%), puterea de cumpărare a sumelor nominale a avansat între +1,9% pentru limită de vârstă și +5,1% în cazul pensiilor anticipate parțiale, beneficiare ale unor condiții ceva mai favorabile.
Destul de bizar, puterea de cumpărare a banilor primiți pentru invaliditate (1 leu în plus !) a scăzut cu 3,5%.

Ajutorul de completare – mai mult de un milion de beneficiari

Numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul pensiei minime garantate ( în prezent – indemnizație socială) a scăzut cu 38,6 mii persoane dar a rămas peste pragul de 1 milion de persoane, respectiv peste 200 de mii în plus față de finele anului 2017 și cam 400 de mii mai mult față de 2015.

Scăderea a fost ceva mai puțin pronunțată pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (-2%) și a vizat mai mult pe cei proveniți din fostul sistem pentru agricultori (-10%). De reţinut, există şi un mic număr de persoane care provin din sistemul militar (3,2 mii sau 1,8% din total) și s-au situat sub pragul legal de venit minim.

Cea mai importantă influență care a dus la scăderea numărului de beneficiari de ajutor de completare din partea statului a apărut la 1 septembrie 2019, când creșterea valorii punctului de pensie cu 15%, de la 1.100 lei până la 1.265 lei (care se vede doar parțial în valoarea medie trimestrială pensiei medii) a depășit-o pe cea a pragului pentru pensia minimă, crescut cu 10%, de la 640 lei la 704 de lei.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0