Tendințe auto sesizate de BAAR: scade puterea cilindrică dar crește puterea medie maximă a motoarelor

Tendințe auto sesizate de BAAR: scade puterea cilindrică dar crește puterea medie maximă a motoarelor

O analiză a specialiştilor BAAR, pornind de la caracteristicile tehnice ale autoturismelor cu poliţe RCA, evidenţiază o tendință descrescătoare a capacității cilindrice a acestora, pe fondul unei creșteri a puterii medii a motoarelor. Analiză a avut drept sursă datele tehnice agregate din baza de date AIDA pentru categoria autoturisme, în perioada ianuarie- septembrie 2019.
Astfel, luând în considerare distribuţiile acestor caracteristici (capacitatea cilindrică a motoarelor şi puterea acestora) pentru modele fabricate în ultimii 30 de ani, se constată faptul că anul în care capacitatea cilindrică a atins valoarea cea mai mare este 2001 iar cel în care puterea medie maximă a ajuns în poziţie de vârf este 2014. Puterea medie a motoarelor pentru autoturismele analizate este de 77,1 KW iar capacitatea cilindrică medie este 1694cmc.
După anul 2016, tendinţa manifestată de constructori este cea a fabricării unor modelele de autoturisme cu o o capacitate cilindrică mai scăzută dar cu păstrarea sau chiar îmbunătăţirea caracteristicilor de putere a acestora.


Puterea motoarelor este în creştere în timp ce capacitatea cilindrică a acestora este în scădere,
Cea mai mare capacitate cilindrică medie au avut-o modelele de autoturisme din 2001,
Cea mai mare putere medie a autoturismelor a fost observată la modelele de autoturisme din 2014.
Un al doilea punct al analizei BAAR a avut în vedere numărul mediu de motorizări pe grupe de capacitate cilindrică în care motorizarea reprezintă numărul de variante de putere pentru aceeaşi capacitate cilindrică (ex: un motor 1400cmc poate avea 4-5 variante de putere exprimată în KW).
Rezultatele au evidenţiat următoarele concluzii:
• Numărul mediu de motorizări (în funcţie de puterea motorului) este de 7,8/marca auto,
• Grupa de cilindree cu cel mai mare număr de motorizări este cea cuprinsă intre1601- 1800cmc cu un număr mediu de 9,1 motorizări/marca auto.


Din distribuţia motorizărilor pe an/model se poate observa faptul că autoturismele model 2004 aveau în medie 16,6 motorizări, cele mai multe din întregul eşantion analizat.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0