Time is of the essence. Educaţia financiară la fel

Dixit preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor:
„O să am o părere un pic contondentă cu domnul guvernator al Bancii Naţionale şi o să vă spun ca, din punctul meu de vedere, ca preşedinte al Comisiei de buget-finanţe, atunci când guvernatorul României iese şi spune ca vom avea o inflaţie de 4,3% nu face altceva decât să atragă o mărire a preţurilor pentru că fiecare – şi am discutat cu cei din mediul privat – a primit un semnal de alarmă şi atunci ei au zis: ‘Băi, noi nu mai aşteptam aprilie, mai, iunie. Majorăm de acum preţurile.”
Pentru cei care au noţiuni elementare de statistică, venind din partea unei persoane cu putere de decizie în politica economică naţională, declaraţia este de-a dreptul stupefiantă şi arată cam de unde ar trebui începută educaţia financiară.
De fapt, nu vom avea o inflaţie de 4,3% ci am avut deja în luna ianuarie o creştere a preţurilor de 4,32% faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Adică este vorba despre o constatare post-factum, nu de o prognoză. ACUM avem deja o inflaţie de 4,72% iar pe parcursul lunilor următoare, prin EFECT DE BAZĂ, CONJUNCTURAL, vom ajunge la circa 5%.
Estimarea făcută de BNR pentru finalul anului în curs este cea cu valoarea centrală de 3,5% în cadrul unui interval firesc de incertitudine ( dată de factori interni şi externi, inclusiv de deciziile administrative mai mult sau mai puţin inspirate) arată o scădere şi nu o creştere a inflaţiei.
Cu alte cuvinte, chiar şi din punct de vedere al unor eventuale influenţe pe partea expectaţiilor inflaţioniste avem de-a face cu o calmare a acestora şi nu cu o inflamare a situaţiei.
Cât despre ”discuţiile cu mediul privat”, acesta poate să stea liniştit. DEJA a majorat preţurile cu peste patru procente şi, tocmai de aceea, nu mai are de ce să le MAI majoreze. Cum s-ar spune în engleză, când vine vorba despre indicatori economici, ”Time is of the essence”, adică „timpul este esenţial” ( pentru înţelegerea unui fenomen economic).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0