Un studiu Mercier ne arată cum ar trebui să fie sistemul de pensii ideal

Un studiu Mercier ne arată cum ar trebui să fie sistemul de pensii ideal

Tema pensiilor nu a fost niciodată mai actuală ca în prezent, din punct de vedere demografic o proporţie în creştere a populaţiei va ajunge la pensie în următorii ani, şi se va baza pe economiile proprii, pe veniturile altor membri ai familiei şi/sau pe pensiile publice.
În încercarea de a aduce o perspectivă informată şi o bază pentru dezbateri constructive pe această temă, Asociaţia CFA România a lansat în România studiul “Sistemul Ideal de Pensii”, realizat de CFA Institute şi Mercer.
Adrian Codirlasu, CFA – Preşedinte al Asociaţiei CFA România, a declarat: „Am ales să traducem studiul realizat de compania Mercer pentru CFA Institute, având în vedere faptul că această instituţie este o sursă de informaţie de o înaltă reputaţie profesională şi etică. Ne dorim prin aceasta să contribuim la educaţia financiară a populaţiei, educaţie destul de precară în acest moment. Ne-am propus totodată să aducem în atenţia opiniei publice un element important, şi anume siguranţa financiară la pensionare şi facem acest lucru, căutând idei care să ne aducă mai aproape de soluţii, în beneficiul societăţii.”
Studiul şi-a propus să prezinte soluţii pentru asigurarea unui sistem de pensii solid, bine structurat, care să răspundă cât mai bine nevoilor societăţii.
Siguranţa financiară după pensionare are o importanţă covârşitoare atât pentru indivizi, cât şi pentru societate, în ansamblu, fiind evidenţiat că la nivel global este necesar ca majoritatea ţărilor să facă faţa efectelor sociale, economice şi financiare ale îmbătrânirii populaţiei. Determinarea celei mai bune structuri a unui sistem de pensii sigur este o provocare serioasă, constituind un subiect ce acoperă aspecte privind politicile guvernamentale, practicile angajatorilor, educaţia şi nevoile investitorilor individuali.
Ţinând cont de această provocare, ne-am întrebat dacă există un sistem ideal de pensii, care să răspundă acestor probleme, să furnizeze venituri adecvate ce pot fi susţinute pe termen lung şi care să se bucure în acelaşi timp de încrederea comunităţii.
În cadrul evenimentului Paul Smith, CFA – Preşedinte şi CEO al CFA Institute, a declarat: „Pe baza unui set de 10 principii, studiul Mercer examinează ce poate face domeniul analizei de investiţii pentru comunitate, astfel încât clienţii sistemului de pensii să primească beneficii suficiente şi în a căror sustenabilitate să aibă încredere. Aceste 10 principii sunt construite astfel încât să fie o bază de dialog şi dezbatere în comunitatea profesioniştilor de investiţii. Ei vor putea analiza şi estimă pe baza principiilor enunţate, ce schimbări sunt necesare în sistemele de pensii în viitor. Sistemele de pensii se afla în stadii diferite de dezvoltare la nivel mondial. Dar un lucru este cert: toate pot suferi îmbunătăţiri. Existenţa celor 10 principii enunţate în studiu, ne poate ajuta să concentrăm dialogul doar pe modalitatea practică de îmbunătăţire a lor.”
CFA România considera acest demers un prim pas în efortul de a implica mediul instituţional, piaţa de capital, angajatorii şi mediul de afaceri precum şi participanţii individuali într-un dialog constructiv, orientat către identificarea sistemului de pensii ideal pentru România.

Dintre ideile exprimate de vorbitori, spicuim doar câteva:

Adrian Codirlaşu, CFA România: Jumătate din populația României nu își permite în acest moment să economisească pe termen lung!

Alexandra Smedoiu, CFA România: În momentul de față pensia acoperă, în medie, circa o treime din veniturile pe care o persoană le are înainte de retragerea din activitate. Mai avem mult de lucru pînă la acel procent considerat ideal, de 65-80%!

Mihai Purcarea, BRD Asset Management: Demografia nu ne iartă. Trebuie să ajungem urgent la acel procent de 6% contribuție la Pilonul II!

Dragoș Neacșu, Erste Asset Management: La 10 ani de UE si de sisteme de pensii private, suntem ca o familie de tineri căsătoriți care vor și casa si masina si educație pentru copii, trăind din salarii cu overdraft.

Adrian Tănase, BVB: Bursa este direct interesată să avem piloni de economisire cit mai dezvoltați. Comunitatea locală e cea care dă siguranță și sustenabilitate pieței locale de capital.

James Stewart, Raiffeisen Bank: Este interesul fiecărui individ care economisește să avem o piață de capital dezvoltată si un mediu legislativ adecvat astfel încît administratorii fondurilor de pensii să poată plasa banii în siguranță, sustenabilitate si eficient!

Adela Jensen, BRD: E nevoie să ducem o muncă intensă pentru că salariații sa fie cît mai informați în ceea ce privește sistemele de pensii.

Ion Stancu, ASE: Trebuie să mergem cu educația financiară mult ani în profunzime pentru a avea rezultatele dorite!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0