Veşti rele: economia Germaniei a scăzut cu 0,6% în T4

internationalProdusul Intern Brut al Germaniei, cea mai mare economie din Europa, a scăzut cu 0,6% în trimestrul al patrulea (T4) al anului trecut faţă de cel anterior, evoluţie mai slabă decât anticipau analiştii, pe fondul declinului exporturilor. În trimestrul al treilea, economia germană a crescut cu 0,2% faţă de perioada aprilie-iunie, transmite Bloomberg.

Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg indica o scădere de 0,5% a PIB pentru Germania în ultimele trei luni ale anului.

PIB-ul Franţei a scăzut în trimestrul al patrulea din 2012 cu 0,3% faţă de perioada iulie-septembrie, în timp ce analiştii anticipau un declin de 0,1%. Raportat la perioada corespunzătoare a anului anterior, economia franceză s-a contractat de asemenea cu 0,3%.

Raportat la perioada corespunzătoare a anului anterior, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% ca serie ajustată la numărul de zile lucrătoare, potrivit datelor prezentate joi de Biroul Federal de Statistică de la Wiesbaden.

Banca centrală a Germaniei şi-a revizuit în decembrie în sens negativ prognoza de creştere economică pentru acest an, la 0,4%, acuzând efectele crizei datoriilor de stat, care au provocat o nouă rundă de recesiune în zona euro.

Pe de altă parte, Germania dă deja semne de revenire, indicii privind încrederea mediului de afaceri şi a investtiorilor afişând creşteri peste estimările analiştilor în ianuarie, în timp ce şomajul a scăzut.

„Scăderea din trimestrul al patrulea a fost cauzată în principal de incertitudinea acută provocată de criza datoriilor, însă chiar şi acest rezultat mai negativ decât ne aşteptam nu este dramatic. Această incertitudine dispare mai repede decât ne-am fi aşteptat. Primul trimestru ar putea aduce o surpriză pozitivă”, comentează pentru Bloomberg Ulrike Rondorf, economist la Commerzbank.

Moneda euro s-a depreciat uşor după apariţia datelor privind PIB-ul Germaniei, fiind tranzacţionată la 1,3395 dolari la ora 8:17 la Frankfurt.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0