Marii consumatori de energie vor plăti între 15 şi 60% din cota de certificate verzi

Female hands cutting a Euro note

Marii consumatori de energie electrică vor plăti doar15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

Ministerul Economiei a anunţat, într-un comunicat de presă, că proiectul de Hotărâre privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi este în dezbatere publică timp de zece zile, începând cu 17 aprilie – data publicării pe site-ul Ministerului Economiei, la secțiunea Transparență decizională.

„În funcţie de energo intensivitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 40% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% şi 60% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica după primirea avizului Comisiei Europene.

„Menţinerea competitivităţii industriei locale este un angajament asumat de Guvernul României deoarece activitatea companiilor energointensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat şi locurile de muncă create. Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numără: punerea în aplicare a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei; încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat. Este important să creăm condiţiile păstrării activităţii industriei locale şi, mai mult, să avem perspectiva pregătirii forţei de muncă calificate”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă, în comunicat.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0