Guvernul a alocat 165 de milioane lei pentru economiile destinate îmbunătăţirii domeniului locativ

casaGuvernul a alocat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice 165 milioane de lei pentru achitarea primei de stat cetăţenilor care economisesc în vederea finanţării locuinţelor, reprezentând valoarea primei de stat aferentă economiilor realizate în 2013 de clienţii băncilor pentru locuinţe.

În fiecare an, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice virează în conturile băncilor pentru locuinţe (care solicită în numele clienţilor lor prima de stat) cuantumul total al subvenţiilor acordate de statul român persoanelor fizice cu cetăţenie română care au încheiat contracte de economisire-creditare, iar băncile pentru locuinţe creditează conturile clienţilor cu sumele aferente economiilor acestora. Prima de stat reprezintă 25% din economiile anuale, dar nu mai mult de echivalentul în Lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire.

„Produsul de economisire-creditare devine din ce în ce mai cunoscut în România. Mai mult de jumătate de milion de români au optat deja pentru acest sistem înțelegând avantajele planificării pe termen mediu şi lung al unei investiţii imobiliare şi beneficiază de sistemul de economisire-creditare: randament bun la economisire, costuri reduse la creditare şi avantajul dobânzilor fixe, evitându-se riscul de dobândă. Guvernul continuă să sprijine românii care  economisesc pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de locuit, ceea ce ne demonstrează importanţa produsului de economisire-creditare ca pârghie pentru creşterea economică”, a declarat Aurelia Cionga, Preşedinte  Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

„Succesul sistemului de economisire-creditare din România este demonstrat chiar şi în perioadele de criză, când a înregistrat creşteri substanţiale. Românii economisesc pentru a obţine un credit avantajos cu dobândă fixă pe toată perioada contractului. Sunt de obicei persoane sub 50 ani, angajate, familii cu copii, cu venituri medii și mici.”, a precizat Carmen Schuster, Vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

Asociaţia  Băncilor pentru Domeniul Locativ din România a fost înfiinţată în 2007 şi are ca membri cele două bănci prezente pe piaţa de economisire-creditare: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe. Numărul total al clienţilor celor două bănci pentru locuinţe este de peste 550.000 de persoane. Produsele de economisire-creditare sunt relativ noi pe piaţa bancară românească, au apărut în 2004 şi sunt promovate de băncile pentru locuinţe. Produsul de economisire-creditare este foarte simplu: clienţii care încheie un contract de economisire-creditare economisesc o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, urmând ca, ulterior, să aibă posibilitatea accesării unui credit în lei cu dobândă fixă, foarte avantajoasă. Pe toată perioada de economisire cu băncile pentru locuinţe, clienţii primesc pentru depunerile efectuate  într-un an prima de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro, plus dobânda oferită de bănci. În perioada  de creditare, dobânzile sunt în lei, fixe, cu valori începand de la 4,5%.

Finanţările obţinute pot fi folosite pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0