Numerul insolvenţelor a crescut cu 10% în 2012

macroConform datelor unei recente analize realizate de Coface România,  pe baza datelor preliminare disponibile la Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI), rezultă că pe parcursul anului 2012 a fost deschisă procedura insolventei pentru un număr de 23.665 de companii, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011 (21.499 de insolvente noi) şi cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010 (19.650 de insolvente noi).

Coface România a analizat la nivel individual pe parcursul anului 2012, la solicitarea partenerilor de afaceri sau pentru monitorizarea expunerilor directe în cadrul diviziei de asigurări, un număr de 30.484 de firme, cu o cifră de afaceri totală de 557.032 MRON, reprezentând 56% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel naţional. Având în vedere întârzierile privind înregistrarea procedurilor de insolventa la BPI (ce pot varia între una şi patru săptămâni) şi modificările retroactive operate în sistemul BPI, Coface estimează că numărul real al procedurilor de insolventa nou deschise în anul 2012 poate varia între 25.000 – 25.500. Astfel, creşterea reală a insolventelor faţă de anul 2011 poate varia între 17% – 18%.

În baza firmelor analizate individual pe parcursul anului 2012 şi ponderând clasele de risc cu cifra de afaceri aferenta, Coface a realizat o evaluare ce indică disciplina de plată din cadrul fiecărui sector. Comparând seriile de date pentru 2012, observăm o corelaţie pozitivă semnificativă între riscul sectorial Coface şi numărul de firme insolvente raportat la 1.000 de firme active din sectorul respectiv. Astfel, un risc crescut de insolventa calculat de Coface pentru un anumit sector este corelat cu un număr ridicat de insolvente la 1.000 de firme active din sectorul respectiv.

Distribuţia sectorială a insolvenţelor

Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolventa rămân neschimbate, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una, maxim două poziţii. Astfel, dacă în anul 2010, „Comerţul cu amănuntul” înregistra un număr comparabil de insolvente cu sectorul „Comerţul cu Ridicată şi Distribuţie”, în ultimii doi ani, „Comerţul cu amănuntul” s-a detaşat, înregistrând 2.512 de insolvente nou deschise în prímele nouă luni ale anului curent.

Analizând evoluţia cazurilor de insolventa din ultimii 5 ani, se observă o tendinţă de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol în insolventa în cifre absolute, a variat în ultimii 5 ani între 50% – 54%, iar primele 5 sectoare între 65% – 70%.

Eliminând sectoarele care au înregistrat deviaţii semnificative din cauza efectului de bază (negativ său pozitiv), cele mai mari creşteri de insolvente nou deschise în anul 2012 (comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior) s-au înregistrat în sectoarele: Comerţul cu Amănuntul (+62%), Tranzacţii Imobiliare (+38%), Hoteluri şi Restaurante (+48%), Alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor (+35%) şi Transporturi (+25%).

Singurele sectoare care au înregistrat scăderi ale insolventelor în anul 2012, comparativ cu anul anterior sunt: Posta & Telecomunicaţii (-19%) şi Producţia şi Furnizarea de Energie Electrică şi Termică, Apă şi Gaze (-14%).

Distribuţia teritorială a cazurilor de insolventa din anul 2012 a suferit modificări importante faţă de situaţia existentă în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Astfel, cele mai afectate trei zone sunt reprezentatate de S-E, S, şi respectiv N-V, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolventelor înregistrate în perioada analizată şi creşteri de două cifre (+17%, +20%, +10%) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Singurele zone în care numărul de insolvente înregistrate în anul curent a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior sunt în Bucureşti şi N-E, care au înregistrat o scădere de 9,44%, respectiv 10,96%.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0