Radiografia pieţei fondurilor de investiţii în ianuarie 2016

Radiografia pieţei fondurilor de investiţii în ianuarie 2016

EquipmentLeasing

Autor: Mihaela Didu

Activele nete ale fondurilor locale de investiţii au crescut cu 1,3% în luna ianuarie, ajungând la valoarea de 21,24 miliarde de lei (4,68 miliarde euro), conform statisticilor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Subscrierile nete înregistrate de fondurile locale în luna ianuarie au fost de 223,7 milioane lei (aproximativ 49,4 milioane de euro), în pofida unor ieşiri nete înregistrate destul de consistente (atât pe fondurile monetare, cât şi pe cele de acţiuni, diversificate, de randament absolut şi cele cu capital garantat).
Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix au în continuare cea mai mare pondere 47,2 % din totalul pieţei OPCVM. Ele sunt urmate în top de categoria Alte Fonduri, cu 35,1% din total
Cel mai mare fond din categoria fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix se menţine, de departe, ERSTE Bond Flexible RON, cu active nete de aproximativ 6,3 miliarde lei şi subscrieri în creştere cu 7% în luna ianuarie. Cea mai bună dinamică a subscrierilor în clasa de faţă l-au avut, dintre fondurile aparţinând unor SAI locale, Simfonia I (BRD AM): 58%. Cifre bune la acest capitol au înregistrat şi Stabilo- plus 19,1% şi OTP Euro Bond- plus 11,7%. Ca randament anual, în topul fondurilor de obligatiuni cu venit fix BRD Euro Fond a ocupat prima poziţie, cu un randament de circa 7,14%.
Cel mai important fond străin distribuit în România la această clasă este NN (L) International Romanian Bond, cu active de circa 1,4 miliarde lei iar cel mai bun randament în ultimele 12 luni l-a avut Pioneer Funds – Emerging Markets Bond: 5,03%
În categoria fondurilor multiactive defensive, BT Clasic rămâne cel mai important, cu active de peste 131 milioane lei. La capitolul subscrieri în ianuarie lider a fost BT Euro Clasic- plus 2,2%, iar din punctul de vedere al randamentului cel mai important jucător a fost FDI FIX Invest cu +2,55%.
În categoria fondurilor multiactive echilibrate, Erste Balanced RON rămâne cel mai important, cu active de peste 99 milioane lei. La capitolul subscrieri în ianuarie lider a fost Raiffeisen Benefit +2% . Nimeni din această categorie nu este pe plus în ultimele 12 luni.
În categoria fondurilor multiactive agresive, BRD Diverso rămâne cel mai important, cu active de aproape 30 milioane lei Tot aici avem şi un fond străin de mari dimensiuni, NN First Class multi Asset- 44,5 milioane lei active, lider la subscrieri în ianuarie- plus 2,3%. La capitolul randament în ultimele 12 luni se remarcă Star Next, singurul pe plus: 1,02%.
În categoria fondurilor de acţiuni, BT Maxim rămâne cel mai important, cu active de aproape 90,7 milioane lei Tot aici avem şi un fond străin de mari dimensiuni, NN (L) International Romanian Bond – 439,4 milioane lei active. Lider la subscrieri în ianuarie- plus 1,8% a fost BRD Index Regional. La capitolul randament în ultimele 12 luni se remarcă Pioneer Funds – US Fundamental Growth, cu un plus de 7,99%.
În categoria fondurilor cu capital absolut, YOU Invest Solid Eur rămâne cel mai important, cu active de aproape 89,5 milioane lei Lider la subscrieri în ianuarie- plus 37,96% a fost AUDIAS PIŞCĂTOR.
În categoria fondurilor cei doi jucători, Raiffeisen Confor şi Raiffeisen Confort Euro, deşi au active importante sunt pe minus la 12 luni
În categoria alte fonduri se remarcă trei nume importante, BT Obligaţiuniu-1,52 miliarde lei active, Raiffeisen Euro, 2,2 miliarde lei active şi Raiffeisen RON Plus, 2,64 miliarde lei active. rămâne cel mai important, cu active de aproape 90,7 milioane lei. Lider la subscrieri în ianuarie- plus 104,3% a fost BT Obligaţiuni. La capitolul randament în ultimele 12 luni se remarcă Raiffeisen Ron Plus, cu un plus de 4,08%.
La capitolul fonduri închise situaţia este următoarea.
În categoria Fonduri închise de acţiuni, cel mai important nume este STK Emergent, cu active de 59,5 milioane lei iar cel mai bun randament anual îl are FOA, plus 4,97%.
În categoria Fonduri Multiactive cel mai important nume este Fondul Privat Comercial, cu active de 43,3 milioane lei şi toţi jucătorii sunt pe minus.
În categoria Fonduri de tip Absolute Return, cel mai important nume este BT Invest 1, cu active de 111 milioane lei iar cel mai bun randament anual îl are Matador EUR, plus 31%.
În categoria Alte Fonduri închise de acţiuni, cel mai important nume este Certinvest Leader, cu active de 61,5 milioane lei şi totodată cel mai bun randament anual, plus 6,12%.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0