Studenți români, premiați în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate

galaPeste 800 de personalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români și membri Liga Studentilor Romani din Strainatate din peste 50 de ţări s-au reunit pe 8 ianuarie 2015, la Palatul Parlamentului pentru a recunoaște excelența academică românească din toate colțurile lumii.

Excelenţa Sa Preşedintele României, Domnul Klaus Iohannis, a declarat: „Vreau să felicit LSRS pentru întreaga activitate. Vă felicit pentru iniţiativă şi consecvenţă, pentru pasiunea voastră care face neînsemnate graniţele fizice şi distanţa. Sunteți câteva mii de oameni în peste 50 de ţări angrenaţi în acest proiect şi care faceţi cinste României.”

Sebastian Burduja, membru fondator și Președinte de Onoare al LSRS, a afirmat: „O spunem răspicat încă de la lansarea Ligii noastre: toți acești tineri reprezintă o resursă strategică pentru viitorul țării! Prin reorientarea lor spre casă, România ar avea numai de câștigat prin profesionalism, inovație, capital social și financiar, și mentalitate formată în sisteme competitive bazate pe meritocrație”.

Dan Nechita, Preşedinte LSRS, a declarat: „Treptat, ne întoarcem acasă pentru a pune umărul la construcţia României în care toţi românii de peste hotare să poată reveni şi să îşi poată creşte, cu încredere, copiii şi nepoţii […] Iniţial braţul de impact social al Ligii, Fundaţia C.A.E.S.A.R. se desprinde acum ca organizaţie de sine stătătoare, cu o identitate proprie mai puternică, reprezentând răspunsul şi angajamentul nostru la apelul lansat în fiecare an pe scena Galei: veniţi acasă!”

În deschiderea evenimentului, solistul Alexandru Poroşanu a intonat Imnul Național al României. De asemenea, pe parcursul serii, Nicu Mâţă, solist de muzică populară originar din Republica Moldova, a interpretat piese specifice zonei din care provine, iar Radu Nechifor împreună cu Magic Band au oferit publicului momente de virtuozitate artistică la nai.

Alături de finaliști, câștigători, voluntari, studenți și absolvenți, printre reprezentanții mediilor academic, cultural, public și privat amintim pe: Excelenţa Sa Klaus Werner Iohannis, Preşedinte al României, Prof. Univ. Dr. Ionel Valentin Vlad, Președinte al Academiei Române, Excelenţa Sa Bogdan Lucian Aurescu, Ministru al Afacerilor Externe, Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Doamna Gabriela Szabo, Ministru a Tineretului și Sportului, Domnul Raed Arafat, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Doamna Diana Voicu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională.
Premierea unor tineri de excepție. La Gala Studenților Români din Străinătate s-au oferit 9 premii studenților români cu rezultate excepționale, astfel:

  1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Sergiu Iliev (Imperial College, Marea Britanie).
  2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Alexandra-Maria Bocşe (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
  3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Mădălina Vlăsceanu (Universitatea Rochester, SUA).
  4. Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Carla Baricz (Universitatea Yale, SUA).
  5. Studentul Anului de pe Alte Continente – Viorica Raluca Contu (Universitatea din Yamanashi, Japonia).
  6. Studentul Român Erasmus al Anului, premiu special oferit de ANPCDEFP – Antonela Vieriu (Universitatea Albert Ludwigs din Freiburg, Germania).
  7. Studentul Anului în România – Ionuț Budișteanu (Universitatea din Bucureşti).
  8. Premiul Special în Arte „Grigore Vieru” – Alecsandra Raluca Drăgoi (Universitatea Portsmouth, Marea Britanie).
  9. Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate – Raluca Popa (Universitatea MIT, SUA).

Distincții speciale. În cadrul celei de-a șasea ediții a Galei LSRS, Liga Studenților Români din Străinătate a oferit Domnului Colonel Dorin Petruţ distincția „Eroism, devotament și demnitate”. În a doua sa misiune în Irak, pe 11 septembrie 2007, Domnul Colonel a salvat viaţa unui colonel britanic cu preţul pierderii unui picior.

În acest context, unul dintre primele proiecte pe care CAESAR le va lansa curând este promovarea adoptării votului electronic și prin corespondență. Dacă următoarele două luni nu vor aduce un progres real în această direcție, CAESAR va utiliza dreptul la inițiativă legislativă cetățenească – garantat de articolul 74 din Constituția României – și va prezenta Parlamentului în cel mai scurt timp 100.000 de semnături de susținere a unui astfel de proiect, în condițiile legii.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0