BVB, locul 6 în rândul burselor lumii

BVB, locul 6 în rândul burselor lumii

România se clasează pe locul al şaselea în topul celor mai mari 50 economii ale lumii, după ţări ca Argentina, Polonia sau Brazilia. Cele mai mari burse din lume au urcat şi ele, însă într-un ritm mai lent. Conform datelor Morgan Stanley Capital International (MSCI), bursele din întreaga lume au urcat, în medie, cu 6% în primele 2 luni din 2017.

Cele mai tranzacţionate acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, incluse în indicele principal BET, au înregistrat creşteri de 13%. Avansul este similar în RON cu cel în USD, urmare a stabilităţii monedei naţionale.

Dacă ne uităm la toate ţările şi luăm în calcul mărimea economiilor lor, doar cinci alte state sunt înaintea noastră în lume în ceea ce priveşte ritmul de creştere. În câte domenii v-aţi aştepta să vedeţi România în Top 10 în lume? Acum, România este a şasea în ceea ce priveşte cele mai mari creşteri înregistrate în rândul pieţelor de capital din lume şi ocupă locul al treilea la nivelul Uniunii Europene. Mai mult decât atât, bursa din România se numără printre puţinele din întreaga lume care dă dovadă de constanţă în ceea ce priveşte evaluarea activelor, fiind de asemenea <<pe plus>> dacă ne uităm la rezultatele din ultimii trei ani. Bursa de Valori Bucureşti a progresat subtanţial faţă de nivelul din urmă cu cinci ani, iar eforturile continue de a asigura promovarea pieţei de capital la statutul de piaţă emergentă sunt esenţiale,” a spus CEO-ul BVB Ludwik Sobolewski.

Ritmul substanţial de creştere nu este însă singurul aspect remarcabil al pieţei de capital româneşti.

Un alt element cheie este că investitorii au fost recompensaţi cu randamente totale pozitive timp de cinci ani la rând. Analizaţi cu atenţie ce se întâmplă în pieţele internaţionale şi veţi observa că majoritatea burselor care au avut creşteri accelerate, aşa cum a fost şi cazul Bursei de Valori Bucureşti, au avut şi scăderi în ultimii ani, spre deosebire de noi care am crescut în special ca urmare a dividendelor consistente pe care le oferă piaţa de capital românească. Ceea ce putem reţine din acest aspect este că performanţa pieţei locale de capital nu este una de conjunctură, ci are la bază o combinaţie de fundamente macroeconomice, performanţă pe termen lung şi dividende ridicate,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Cu astfel de creşteri, România rămâne atractivă pe baza indicatorilor de profitabilitate a companiilor. Dacă acţiunile tranzacţionate la New York Stock Exchange sunt evaluate la de 22 ori profitul net, conform Bloomberg, companiile româneşti incluse în BET erau evaluate la de 13 ori profitul net, ceea ce înseamnă că investiţia în companiile româneşti se recuperează în medie cu 9 ani mai repede faţă de piaţa americană.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0